Full fart på eventet Carnegie efter börsen

Framtidsentreprenörerna bakom Foodflow, superinvesteraren Lena Apler och tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra. Det var startfältet på årets första Carnegie efter börsen – en mötesplats för Carnegies vänner med korta investeringsuppdateringar och mycket affärsnätverkande.

Först upp på scen under torsdagens övning i Stockholm var investeraren Lena Apler – som letar attraktiva möjligheter såväl privat som för sitt Collector Bank. Trots den senaste tidens börsturbulens anser hon att omvärldsfaktorerna i dagsläget är betryggande.

– Lite tillnyktring är väl bra, oavsett om det gäller bostadsrätter i Stockholms innerstad, börsen eller startups. Någonstans får man väl förstå att allt inte kan ha en spikrak kurva uppåt.

Vad blir nästa nyhet om Lena Aplers investeringar? Frågan ställdes av kvällens moderator Henrik von Sydow.

– Varje svårt läge skapar möjligheter. Jag blundar inte helt för det – men jag är heller ingen bottenfiskare, sa Lena Apler.  

– Hittar jag något jag gillar börjar jag köpa på mig, och så köper jag lite mer och lite mer. Ibland säljer jag, men inte så ofta. Jag är inte så volatil som börsen i övrigt.

Därefter var det dags för Anna Kinberg Batra, Moderaternas tidigare partiordförande, att svara på frågor om bland annat EU:s utveckling.

– Det drar åt två ganska extrema håll. I ena ringhörnan står franska presidenten Macron och Bryssel-etablissemanget i vid mening, som tänker att vi som är kvar efter brexit ska passa på att fördjupa samarbetet. På andra sidan har vi Öst- och Centraleuropa som inte alls går åt eurozonhållet.

 2019 blir ett viktigt år, menar Anna Kinberg Batra, då det dels är dags för både brexit och EU-val.

– Då får man en signal om någon typ av vägval varåt det bär iväg politiskt. Vi har inte sett slutet på populismen.

Svenskt deltagande i eurozonen ser Anna Kinberg Batra under överskådlig framtid som en ickefråga.

 I Sverige tror jag vi börjar prata Nato före vi pratar euro.    

Vilka blir de viktigaste sakfrågor för privata investerare under det svenska valåret 2018?

– Det kokar ner till hur det går att bilda regering och få igenom sin budget. Det avgörs inte av vem som har majoritet, utan av vem som inte har en absolut majoritet emot sig – det är så det funkar.

Slutligen gav Jesper Jannesson och Christopher Jonsson, grundare av startupen Foodflow, som i höstas vann Carnegies och SvD:s tävling Framtidens entreprenör, en uppdatering. Affärsidén är att erbjuda en digital plattform och orderhanteringssystem för butikers beställningar från externa leverantörer.

– Dagen efter tävlingen hade vi fler kundförfrågningar än vi hade haft under bolagets hela historia – på en dag. Det var riktigt häftigt.

– Och sedan dess har tillväxten verkligen sprungit iväg – inte minst på butikssidan, alltså hur många butiker vi har anslutna till vårt system.

Vad händer härnäst?

– Nästa stora nyhet blir nog att vi går in i ett annat land. Det kommer nog att hända rätt snart, med Finland som start.

Detta sades om #efterbörsen på Twitter: