Starkt sentiment – men förnyad bankoro kyler av stämningen

Börssentimentet är fortsatt starkt med nya rekordnoteringar och låg volatiltiet. Förnyad bankoro efter fredagens kursfall i SEB kan dämpa kortsiktigt.

Börs

Stockholmsbörsen:

Den nyligen avslutade rapportperioden var sammantaget bättre än väntat. Det har bidragit med bränsle till Stockholmsbörsen som har fortsatt sin starka utveckling under hösten och stigit med cirka 10 procent sedan i början av oktober. Stockholmsbörsen (och flera börser globalt) är på nya rekordnivåer och dessutom med låg volatilitet.

–          Vi har en intensiv rapportperiod i bagaget och en börs som har brutit upp tekniskt. Men vi befinner oss på höga nivåer och kortsiktigt är det lite mer avvaktande även om det är relativt små rörelser, säger David Karlsson aktiechef Carnegie Private Banking.

Ett förnyat orosmoln på Stockholmsbörsen är banksektorn efter fredagens uppgifter att SVT:s Uppdrag Granskning har ställt frågor om penningtvätt även till SEB inför kommande program. Aktien blev dagens förlorare och tappade 24 miljarder SEK i börsvärde.

–          Det finns en förnyad bankoro efter fredagens störtdykning i SEB. Investerare passar på att ta hem lite vinster inom cykliskt och öka intresset i mer defensiva sektorer. Men det är ganska små rörelser. Kunderna har dock blivit lite mer avvaktande kortsiktigt, säger David Karlsson.

Teknisk analys:

Efter en fyra år lång konsolidering noteras Stockholmsbörsen med en köpsignal som senaste signal och analysen indikerar en uppgång till 2000-området. Runt om i världen har många index noterat all time high eller nya årshögstanoteringar, vilket historiskt har varit bra för den svenska börsen i ett perspektiv på 1-4 kvartal. Dessutom befinner vi oss i den säsongsmässigt starka sexmånadersperioden november-april.

Kortsiktigt borde vi få en rekyl och ett första stöd möter vid 1727 följt av det viktiga stödområdet 1680-1700.

Makro

Räntetrend – lyfter cykliskt, men oro i bank 

I förra veckan föll räntorna tillbaka något. Men den uppåttrend i räntorna som vi har sett, och som beror på minskat riskläge och mindre tillväxtoro, går hand i hand med börsen och ger stöd till cykliska sektorer.

Högre räntor gynnar ofta bank men på Stockholmsbörsen har investerarna återigen blivit påminda om riskerna med penningtvättskandaler. 

 

Industribarometrar – kommer de leverera? 

Efter sex veckor av stark börsuppgång visar teknisk analys att den kan vara överköpt och en rekyl vore inte oväntat. Globala investerarenkäter (BAML nov 2019) visar också att stora professionella förvaltares konjunkturpessimism blivit mer neutral och att de köper aktier. Andelen förvaltare med övervikt mot aktier är den högsta på ett år och kassanivåerna de lägsta på 6 år.

Fokus är stort på fredagens nya industribarometrar, främst PMI från EMU, och om de kommer leverera lugnande besked och ge signaler om vilken riktning ekonomierna går in i 2020.

–         Q3-rapporterna blev inte så svaga som indikatorerna signalerade. Men det är viktigt att PMI vänder upp mer tydligt för att ge stöd åt vinsttillväxten och börsen på längre sikt, säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...