Makro i fokus

Carnegie Privatbanks makroekonom Helena Haraldsson om fyra faktorer som påverkar kapitalmarknaderna.


USA – starka konsumenter

  • Förra handelsveckan avslutades i dur, lett av banker och råvaror. Vi fick lite bättre makrostatistik – detaljhandel i USA och BNP i Europa. Att fler i USA nu törs lämna sina jobb är en glädjande signal på allt bättre framtidstro (inklipp graf). 
  • Oron för problem i bankerna mildrades något då insiders köpte (både aktier och skuldpapper). Commerzbanks rapport visade en vinst och ska ge utdelning – aktien steg markant.

 

Europa växer – men Sydeuropa oroar igen

  • Europas tillväxt förbättras gradvis och stadigt. En tillväxttakt på 1,5 procent är i linje med, eller till och med över, den potentiella tillväxttakten – unikt i dagens läge.
  • Dessvärre har problemen i Sydeuropa återigen flutit upp till ytan. Det handlar om svag tillväxt i Italien och oro för problemlån, men också statsfinanserna i Grekland och regeringsbildningar i Portugal och Spanien.

 

Ränteras – penningpolitiken ifrågasätts

  • Bank of Japan har nu också satt räntan under noll och Riksbanken sänkte från -0,35 procent ända till -0,50 procent förra veckan och håller dörren vidöppen för mer stimulanser. Men stimulansernas effektivitet ifrågasätts – negativa räntor ger ju bankerna problem. Detta faktum och flykt från risk har resulterat i att fler obligationsräntor blivit negativa och andra allt mer negativa.
  • Marknaden undrar om Bank of England ska sänka räntan under noll och om även Fed-chefen Yellen överväger detta – ett sådant scenario ingår nämligen i de senaste stresstesten och Fed utreder också om lagen tillåter att gå under noll.

 

I veckan – fokus på amerikansk industri

  • Denna vecka är amerikansk industri i fokus, men också inflationssiffror från Kina och Sverige (båda på torsdag). Kan låga siffror öppna upp för mer stimulanser?
  • USA:s industriproduktion (onsdag) är viktig då den varit under noll två månader i rad, vilket skapar oro. Philly Feds barometer också viktig (torsdag), då flera av de regionala barometrarna stigit – men ISM har förblivit svagt.

 

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2018. Alla rättigheter är reserverade.