Makro i fokus

Carnegie Privatbanks makroekonom Helena Haraldsson om fyra faktorer som påverkar kapitalmarknaderna.


Höjt aktiebetyg till 3 = neutral vikt

  • Från en aktieundervikt i vår senaste strategirapport ”Turbulens” går vi nu till neutral vikt – från betyg 2 till 3 på vår femgradiga skala. Signaler om mer stimulanser från centralbankerna gynnar börserna. 
  • Varken mikro och makro är dock med oss. USA och Kina bromsar och danska Maersk vinstvarnade efter svagare handelsvolymer. Men det är centralbankerna som styr börserna just nu och säkerhetsbälte är inte lika nödvändigt. I veckan är det fullt med centralbanksmöten  – Fed, Riksbanken och BoJ. 

 

Stimulansprat från ECB – övervikt Europa

  • ECB-chefen Draghi sa förra torsdagen att den svagare omvärlden och eurons uppgång gör att centralbanken utvärderar olika stimulansmöjligheter och även kan sänka räntan ytterligare. ECB förväntas nu agera i december. 
  • En svagare euro hjälper den europeiska tillväxten. Vi såg också bättre än förväntade konjunkturbarometrar i EMU förra veckan och att tyska IFO föll marginellt trots Volkswagenoron.

 

Stimulanser i Kina – bra för H-aktier

  • I fredags sänkte Kinas centralbank styrräntan  för sjätte gången – med 25 punkter till 4,35 procent och sänkte bankernas kassareservkrav med 50 punkter till 17,5 procent.
  • Tillväxtsignalerna i Kina är alltjämt svaga och osäkra, och Kinas mest följda barometer har slutat publiceras. Men stimulanserna hjälper utan tvekan globala aktier och vår position i kinesiska aktier i Hong Kong går mycket bra.

 

Immigration – stor politisk utmaning i Europa

  • Ytterligare en tydlig politisk effekt av de stora immigrationsströmmarna i Europa fick vi i helgen då Polens konservativa parti vann valet med egen majoritet.
  • ”Lag & Rättvisa” som partiet heter är bland annat euroskeptiska och emot immigration av muslimer till katolska Polen. Utan tvekan brottas Europa med stora politiska utmaningar, både i och mellan länder.

 

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2018. Alla rättigheter är reserverade.