Veckostrategi

Risktillgångar fortsätter upp 

Marknaden fick nytt centralbanksstöd under förra veckan, denna gång från Fed. Börserna fortsätter upp till nya rekordnivåer och volatiliteten krymper ihop. Och stödet är fortsatt starkt för risktillgångar. Världens centralbanker ger massivt stöd, räntorna är extremt låga, inflationen obefintlig och den ekonomiska tillväxten förbättras sakteligen. Så länge det klimatet råder kommer trenden att vara stigande. Ett av få orostecken är kanske just optimismen.

Av CARNEGIE PRIVATBANK

Under förra veckan fick marknaden förnyat centralbanksstöd, den här gången från Fed. Det fanns farhågor i marknaden om att den senaste tidens allt starkare amerikanska statistik skulle kunna komma att påverka Fed:s retorik åt ett mer åtstramande håll, men så blev det inte. Centralbankschefen Yellen var ”duvaktig” i sina kommentarer och sade bland annat att den senaste tidens något högre inflationssiffror var ”noise”, vilket gav stöd åt risktillgångar. Räntorna föll tillbaka och S&P500 klättrade under förra veckan således vidare upp till nya ”all time high” samtidigt som VIX-index föll ned till nivåer som rådde innan Lehmans fall och kreditspreadarna inom High Yield krympte ihop ytterligare 10 punkter. Men även guld, råvaror och råvarusektorerna steg. Exempelvis har oljepriset stigit med 7 procent under den senaste månaden, med stöd från turbulensen i Irak, och är den sektor som utvecklats starkast i USA under den perioden. Fortsatt gäller devisen ”The trend is your friend” och ”Don’t fight the Fed (eller ECB eller BoJ för den delen..)”. Uttrycket att ”sälja till sillen” simmar i ordentlig motström i form av starkt likviditetsstöd och en allt bättre global ekonomisk tillväxt. Nästa stora marknadskatalysator blir bolagsrapporterna för det andra kvartalet, där Alcoa är först ut den 8 juli.

De ”duvaktiga” signalerna från Fed följer på ECB:s negativa inlåningsränta och den kinesiska centralbankens nyligen mer stimulativa hållning. Följaktligen hade de globala aktiemarknaderna återigen en stark utveckling under förra veckan. S&P500 har stigit under de sex senaste handelsdagarna och nästa tekniska motståndsområde möter nu vid indexnivån kring 1980-2000. MSCI World steg med 1,2 procent under förra veckan, där framförallt de utvecklade marknaderna hade en stark utveckling såsom Japan och USA. Tillväxtmarknaderna hade en svagare utveckling och var ned med -0,4.

 


Den kommande veckan är relativt händelselös på förhand. Fokus främst att vara riktad mot tyska IFO-index samt tysk och amerikansk inflationsstatistik. Nu återstår det bara nån vecka av det andra kvartalet och bolagen borde ha en god uppfattning på hur kvartalet utvecklats, vilket medför att vinstvarningarna bör förekomma.

 


Extrem optimism

Finns det då inga varningssignaler på att vi är nära en topp? Kanske den extrema optimismen kan vara en. Under den senaste månaden har vi nämligen haft extremt höga värden i sentimentsanalysen, där Investors Intelligence Advisory Survey har noterat värden på över 80 procent. Denna typ av extrem optimism förknippar vi vanligtvis med långsiktiga börstoppar och senast vi hade liknande värden var faktiskt i Q1 1987. Men det är inte bara rådgivarna som är extremt optimistiska utan även optionsplacerarna visar liknande optimism. I slutet på förra veckan hade vi en put/call-ratio på 0,49, vilket är den lägsta nivån på över 3 år. Låga värden i put/call-ratio brukar sammanfalla med toppar på börsen.

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2018. Alla rättigheter är reserverade.