Tom Blomberg på Carnegie

Hur kom det sig att du började arbeta på Carnegie?

Jag fick upp intresset för Carnegie under en företagspresentation under mitt tredje år på universitetet. Representanterna gav mig ett väldigt bra intryck av företaget och branschen och det gjorde att jag sökte Carnegies internship. När det tio veckor långa internshippet var avklarat blev jag erbjuden fast tjänst efter mina studier och tackade ja.

Beskriv din roll på Carnegie?

På vår avdelning är vi generalister vilket innebär att vi arbetar med flera typer av branscher och transaktioner. Jag arbetar med båda våra två affärsområden, ett med inriktning på företagsförvärv och -försäljningar, M&A och det andra med fokus på kapitalmarknadsrelaterade transaktioner ECM. Under förra året arbetade jag exempelvis med börsinstruktionerna av Munters och Balco, en företrädesemission i Rejlers samt en företagsförsäljning av ett konsumentbolag.

Jobbet innebär att man tar ett övergripande ansvar för de transaktioner man jobbar med. Vi arbetar som övergripande projektledare för de transaktioner vi är involverade i. Detta innebär bland annat att ta fram bolagspresentationer och övrig säljdokumentation, ha kontakt med investerare och köpare, ansvar för förhandling och taktik samt att koordinera övriga rådgivare och inblandande som exempelvis ägare, ledningsgrupper, jurister, revisorer och konsulter.

Hur är det att jobba på Carnegie, motsvarar det dina förväntningar?

Jag trivs väldigt bra med att jobba på Carnegie då det är en stimulerande arbetsplats, erbjuder stor variation i arbetsuppgifter, spännande utmaningar och att projekten avslutas med ett mätbart resultat. Det är dessutom roligt att Carnegie är en renodlad investmentbank där alla avdelningar är en del av kärnverksamheten och får stort fokus. Detta i kombination med att vi endast är totalt cirka 600 anställda i Norden leder till att det är en entreprenöriell organisation som är flexibel, snabbfotad och kreativ.

Vår corporate finance-avdelning är den största i Stockholm där många av medarbetarna är i min egen ålder och vi har det otroligt kul tillsammans både på och utanför jobbet. 

Hur upplever du Carnegies företetagskultur?

Carnegies kultur uppmuntrar anställda till att ta ansvar och utvecklas i en takt som passar varje individ. Kulturen är väldigt familjär och prestigelös samtidigt som kraven på oss medarbetare är höga, vilket får oss att alltid vilja göra vårt bästa.

Vi arbetar tillsammans i team bestående av tävlingsmänniskor i alla åldrar där alla strävar efter att nå ett gemensamt mål. Det skapar en stark lagkänsla samt bidrar till en väldigt sund kunskapsdelning.

Vilka utvecklingsmöjligheter erbjuds Carnegies unga talanger?

Carnegie är bra på att lyfta fram unga medarbetare. Du får tidigt ta ett stort ansvar och ges möjlighet att axla ledande roller vare sig du leder ett helt projekt eller en mindre arbetsström inom ett projekt. Det finns inga utstakade karriärvägar utan det är dina intressen och din prestation som styr din karriär. Även om vi är generalister finns möjlighet att fördjupa sig inom någon bransch som du tycker är intressant, till exempel hälso- och sjukvård, mjukvara och teknik, konsument eller något annat. Du kan också genom kurser, både interna och externa, utveckla din kunskap inom värdering, förhandlingsteknik eller andra relevanta områden.

Vilket råd har du till den som drömmer om en karriär inom finansbranschen?

Är du student skulle jag råda dig att söka till Carnegies internship-program. Programmet löper under tio veckor och vi erbjuder platser året runt. Programmet har varit mycket uppskattat - en stor andel av de studenter som gjort internshippet går vidare till en fast anställning hos oss eller på andra arbetsplatser runt om i branschen.

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2019. Alla rättigheter är reserverade.