"Ett alternativ till köp-slit-släng-samhället"

De bästa nya idéerna är sällan helt nya. Refurn förnyar gamla fina idéer som vackra stolar och formgivna skåp så att möblerna både får nya ägare och nya uppgifter i livet. Istället för att tynga världens soptippar. En mycket hållbar idé.

Berätta om idén bolaget bygger på.

– Vi samlar in begagnade möbler från återvinningscentraler och dödsbon, renoverar och förädlar dem, och säljer vidare i våra butiker och genom e-handel.  Målet är att hitta alternativ till köp-slit-släng-samhället. Vi är ett hållbart företag som bygger på både mjuka värden och kommersiell grund.

Hur ser er entreprenörsresa ut?

– I mitten av nittiotalet började bolagets grundare, Mattias Thambert, renovera grannarnas möbler i en källarlokal. Redan då insåg han hur sjukt det är ur miljösynpunkt att massa fina gamla möbler, som kan renoveras många gånger, slängs och eldas upp. Men tiden var inte mogen för hans tankegångar– ordet hållbarhet fanns inte på agendan.

– Jag kom in i bolaget 2009 och tillsammans gav vi det ett försök. Av miljöborgarrådet i Stockholm Stad tjatade vi till oss ett avtal om att få hämta upp möbler på stadens återvinningscentraler. Vi började med ett hyrsläp och ett rivningskontrakt nära återvinningscentralen i Bromma.

 Vilka är era viktigaste milstolpar hittills?

– 2011 startade vi vår första butik i Hammarby sjöstad, där det i närområdet finns stort engagemang i miljöfrågor och man dessutom vill ha unika grejer. 2015 öppnade vi en ny butik på 600 kvadratmeter i Bergshamra – en jättesatsning. Då började vi också titta närmare på franschise – det finns ju fler eldsjälar och ska vi utmana möbelbranschen på riktigt måste vi gå ihop i nätverk – i dag har vi tre franschise-tagare. 2016 blev det också tydligt att vi behövde få igång e-handel, även om logistiken är en utmaning, och vi utvecklade en grundläggande plattform.

Vad händer härnäst i bolaget?

– Expansion – men det kräver kapital! Inte minst vill vi förbättra och utveckla vår plattform för e-handel, och vi kan säkert öka till minst sex stycken franschise-tagare nästa år. Vi har även förfrågningar från folk utomlands som vill starta verksamhet, men då måste vi bygga upp kontrollsystem. Tidigare har tajming och förståelsen på markanden varit problem för oss. Nu finns efterfrågan men det gäller att bygga verksamheten rätt, så att grunden blir stabil.  

Hur ser Refurn ut om fem år?

– Då hoppas jag att vi är en större internationell kedja eller nätverk. Om det är i form av helägda butiker eller franchise är inte viktigt – det gäller bara att få verksamheten att växa. Om vi ska påverka miljön kan vi inte bara göra ringar på vattnet, det gäller att starta en tsunami!

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2020. Alla rättigheter är reserverade.