"En språkapp som underlättar integration."

Berätta om idén bakom bolaget.

– Vi har tagit fram en språkapp som hjälper nyanlända att snabbare komma i arbete. Enligt en undersökning från Ledarna tycker 82 procent av cheferna att språket är det största hindret för att anställa utrikes födda. Om det går att minska är mycket vunnet.

Hur ser er entreprenörsresa ut?

– Tanken väcktes med immigrantvågen till Sverige för ett par år sedan. Jag kom själv hit som sjuåring från Iran. Min familj flyttade snabbt till Gärdet i Stockholm, där jag växte upp bland svenskar och lärde mig språket väldigt snabbt – då var det mycket lättare att komma in i samhället.  Jag är också gammal chef på Spotify och tillsammans med två andra tech-nördar kom jag på idén att utveckla en språkapp som underlättar integration. Till att börja med jobbade vi helger och semestrar och hade nog inte ett uttalat affärstänk – det sociala entreprenörskapet var målet. Sedan fick vi pengar från EU och Vinnova och kunde börja anställa.

Vilka är era viktigaste milstolpar hittills?

– För ett halvår sedan började vi prata med företag och såg att det fanns ett stort intresse för språkkurser anpassade för en specifik bransch. Då hittade vi affärsmodellen att vända oss till företag som vill utbilda sina anställda, men även branschorganisationer och myndigheter. På så sätt blir appen gratis för slutanvändaren – vilket är viktigt för att nå ut till så många som möjligt. Vår första kund var bussbolaget Transdev, och vi har även samarbete med bland annat Sodexo, Tieto och Arbetsförmedlingen.

Vad händer härnäst i bolaget?

– Nästa bransch är fastigheter, där vi snart ska rulla ut våra kurser. Och tanken är att under 2018 ska täcka de flesta branscher där utrikes födda anställs och bygga en kundbas av företag inom dem – det är cirka 20 branscher. Vi har pågående diskussioner med ett flertal företag.

Hur ser Lingio ut om fem år?

– Då hoppas jag att vi är en viktig aktör i integrationsfrågorna i hela Europa – att folk får jobb snabbare och förstår varandra bättre. Målet har alltid varit att påverka stort – inte bara några hundra personer här och där utan hundratusentals människor.

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2020. Alla rättigheter är reserverade.