Medituner är vinnare av Framtidens Entreprenör 2018

En app som hjälper astmapatienter att må bättre. Medituners affärsidé fick både tävlingsjuryn och investerarpubliken att tända och bolaget kan nu tituleras Framtidens Entreprenör 2018. 

Fr.v. Carnegies vd Björn Jansson med astma-appen Medituners grundare Eric Alhanko och Henrik Ljungberg

För femte året i rad arrangerade Carnegie och SvD initiativet Framtidens Entreprenör - tävlingen som erbjuder en mötesplats för kapital och bolag med tillväxtambitioner. Torsdagen den 22 november fick fem finalister möjligheten att överyga ett hundratal investerare på plats hos Carnegie.

Det blev en överlägsen seger. Hälften av publiken tryckte på Medituner-knappen på sina mentometrar under de rafflande 20 sekunder som röstningen pågick.

– Oj, det här är ett väldigt stort erkännande, säger Eric Alhanko, vd och en av grundarna av Medituner, minuten efter att hans bolag utsetts till Framtidens entreprenör 2018.

Vad är er största utmaning? – Att det går ganska långsamt att ta in nyheter i vården. Det gäller att hitta eldsjälarna i landstingen, personer som brinner för digitalisering och ser möjligheterna, säger Eric Alhanko, som har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Nu hoppas grundarna att vinsten ska ge dem publicitet i media och en puff i marknadsföringen. 

– Vi vill så klart att astmatiker själva ska ringa sin vårdcentral och fråga efter Astmatuner. I pipelinen ligger att lägga till fler verktyg i astma-appen, som inhalationsträning. Medituner vill också utveckla liknande appar för andra sjukdomar.

– Kol och andra lungsjukdomar ligger närmast till hands, säger Henrik Ljungberg.

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2020. Alla rättigheter är reserverade.