Investerarintervju: Mattias Weinhandl

En törn mot huvudet på hockeyrinken gjorde stjärnforwarden Mattias Weinhandl till affärsängel. I dag har Linköpingsprofilen ett 20-tal bolag i portföljen, med fokus på impact investing. (Hela intervjun kan du som kund läsa i senaste numret av Insikt.)

Inom loppet av sex år har han byggt upp en portfölj med över 20 bolag i flera olika branscher. Weinhandl investerar ganska brett, men de senaste åren med tyngdpunkt på e-hälsa och food tech. Han är medgrundare av nätverket Linköpings affärsänglar (Liaf), som fokuserar på regionala investeringar, samt nätverket Pluscap, som investerar i hållbara startup-bolag med stor påverkanspotential, så kallad impact investing. Det senare har blivit ett krav och Weinhandl finner det väldigt tillfredsställande att kombinera bra affärer med att göra nytta för mänskligheten. I höstas utsågs Weinhandl till Årets samhällsutvecklare på Linköpings näringslivsgala.
– Jag vill stötta bra och ärliga människor som vill förändra eller hjälpa individer eller planeten på ett bra sätt. Jag brinner för att få människor i balans. Någonstans i grunden är vi människor goda, men vi hamnar ofta i obalans som gör oss kortsiktiga, giriga och irrationella. Om människan vore mer i balans så tror jag att vi skulle få ett bättre samhälle.

Den tidigare stjärnforwarden deläger även restaurangen Stångs Magasin som ligger utmed Stångån i Linköping. Stångs har tillhört toppen av restaurangskiktet i Östergötland under senaste decenniet. Det är här Weinhandl spenderar sina  affärsluncher flera gånger i veckan och kombinerar intresset för mat, gärna närodlad och ekologisk, med intresset för hälsa. Stångs Magasin var Weinhandls första investering redan under hockeykarriären och egentligen inte särskilt representativ för portföljen, som han delar upp i tre delar: 

Indexfonder utgör basen i hans portfölj. Fonderna har global inriktning, och Weinhandl är influerad av Jack Bogle, grundare av amerikanska Vanguard, som i dag är världens största indexförvaltare.

Noterade aktier är nästa del av portföljen. Inte oväntat föredrar Weinhandl ägarledda bolag som investerar på kort sikt  för att skörda på lång sikt. Han gillar H&M starkt – ”de har bra ägare med bra visioner och långsiktigt ansvar som kan skapa värde på sikt”. Weinhandl lyfter även fram investmentbolagen Lundberg, Industrivärden och Investor som välskötta och långsiktiga bolag som ger god riskspridning.

Onoterade bolag, främst startups, är portföljens tredje ben. I dagsläget rör det sig om ett tjugotal bolag (se tabellen till nedan).

Bland annat Linkura, som kartlägger stressproblematik på arbetsplatser. Logistikspecialisten Airmee löser the last mile-problematiken på ett hållbart sätt, medan Woshapp vill göra biltvättsmarknaden kund- och miljövänligare. Onoterat utgör en allt större andel av Weinhandls totala portfölj. Förutom att han vill se sina företag och entreprenörer lyckas är motivet även krasst ekonomiskt: Med dagens låga ränta bör man räkna med lägre avkastning på börsen kommande år.

Weinhandl älskar att göra affärer och att se entreprenörer och företag växa på ett sätt som är schysst mot individ, samhälle och planet. Ungefär så skulle man också kunna sammanfatta hans investeringsfilosofi. Investeringarna är i bolagens såddfas. Weinhandl är också aktiv i några av bolagens styrelser och advisory boards. Han jobbar nära entreprenörerna och är väldigt mån om att hjälpa till att hitta rätt människor till bolagen. Här väver Weinhandl in sina erfarenheter från elitidrotten.
– I lagidrott går laget före jaget. Det viktigaste är att lära sig hantera olika styrkor och svagheter för att få ett bra resultat med laget. Elitidrottare och entreprenörer har gemensamma egenskaper som är viktiga för framgång, anser Weinhandl.

Han räknar upp ihärdighet, ödmjukhet, passion, att älska det man gör, och favoritordet grit, som han återkommer till flera gånger. Engelskans grit betyder ungefär vana vid mål inriktat arbete och förmåga att övervinna motstånd – inte olikt finskans sisu.

Weinhadls intresse för sparande, framför allt i aktier, började tidigt i karriären. Första läxan på aktiemarknaden kom vid millennieskiftet och kurskollapsen i Ericsson när it-bubblan sprack våren 2000. Ett livligt aktieintresse var kanske lite ovanligt bland unga aktiva hockeyspelare på den tiden. Att få en hög lön vid ung ålder och samtidigt vara långsiktig, att blicka efter hockeykarriären, kräver insikt och utbildning. I dag är det lite annorlunda, tror Weinhandl.

– Dagens ungdomar har mer bredd och till exempel måste man kunna kombinera skola och idrott för att sänka karriärrisken. Det är trots allt en väldigt liten sannolikhet att lyckas bli professionell hockeyspelare.

Ålder: 38 år. Bor: Linköping. Familj: Hustrun Sara, sönerna William (7 år) och Max (5 år).Yrke: Affärsängel. Tidigare hockeyproffs. Fritidsintressen: Familjen. Mat & dryck. Hälsa. Har lagt ned golfen. Ishockeytränare för äldsta sonen i LHC. Förebilder: Jack Bogle (grundare av Vanguard, världens största indexförvaltare), Ray Dalio (grundare av Bridge water, en av världens största hedgefonder), investeringsgurun Warren Buffett. Podd favoriter: Bulletproof Radio med hälsoexperten Dave Asprey och Invest like the best med Patrick O’Shaughnessyvd på kapitalförvaltaren OSAM.

JONAS ELOFSSON
jonas.elofsson@carnegie.se