Teknisk analys: Utbrott uppåt eller nedåt?

Osäkerhet är den rådande psykologin på västvärldens börser. Kommer utbrottet från dagens sidlänges marknader att ske uppåt eller nedåt? Det är höstens nyckelfråga enligt Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking. 

Beskriv läget på aktiemarknaderna!
– Alla de stora börserna i västvärlden rör sig sedan i januari sidlänges, med toppar och bottnar i ungefär samma nivå. Det gäller USA, Tyskland, Frankrike, Sverige, Schweiz och så vidare. Marknaderna befinner sig alltså i en konsolidering, och som alltid kännetecknas denna börsfas av att investerarna är osäkra på den fortsatta riktningen. 

Vad är din prognos för hösten? 
– Den konsolidering vi ser bygger upp för stora rörelser, men det är oerhört svårt att sia om tidpunkt och även riktning. Det kan visa sig att vi får utbrott på uppsidan, det vill säga att nuvarande konsolidering bara är en rekyl i börsens rekordlånga upptrendsfas sedan botten 2008-2009. Då kan vi krama ut ännu lite mer ur bull-marknaden. Å andra sidan kan det bli ett utbrott på nedsidan, vilket skulle betyda ökat utbud och minskad efterfrågan – att vi befinner oss i en nedtrendsfas och kommer att få se betydande börsfall och i förlängningen en svagare ekonomisk utveckling. 

Vilket scenario är mest sannolikt?
– Jag lutar åt att vi är i närheten av en historiskt stor topp. Den optimism investerare visade vid årsskiftet är på många sätt extrem i ett historiskt perspektiv, vilket visar vilken fallhöjd som finns. Samtidigt har den starka utvecklingen på USA-börsen den senaste tiden till stor del drivits av FAANG-aktierna (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google). Den svaga bredden i uppgången tycker jag är oroväckande. 

Vilka indexnivåer är det bevakar du för att ha koll på utbrotten?
– Vad gäller OMXS30 är det oerhört intressant att se om vi får ett utbrott över 1680 eller under 1480. På S&P500 håller jag ögonen på nivåerna 2530 respektive 2875. En annan sak som är viktig i min värld är pluralitet, det vill säga ju fler index som ungefär samtidigt bryter ut ur konsolideringen desto viktigare signal.