”Större lättnadsrally i Stockholm”

Inför det amerikanska valet på tisdag har Carnegie Privatbanks omvärldsstrateg Henrik von Sydow träffat investerare och samarbetspartners på Wall Street. Här några snabba frågor och svar inför valrörelsens avgörande.


Vem tror amerikanska politiska analytiker vinner valet?

– De allra flesta bedömer att Hillary Clinton blir USA:s nästa president, att Republikanerna håller representanthuset och att det just nu är mycket jämnt, fifty-fifty, vad gäller valet till senaten. Demokraternas bättre ”ground game” med större ekonomiska resurser och bättre kampanjorganisering blir avgörande för att mobilisera väljare att nu gå och rösta.  

Vad fokuserar Wall Street-investerare på inför upploppet?

– I takt med ett allt jämnare läge märks viss oro för ett jämnt och oklart valresultat som ifrågasätts juridiskt. Flera investerare på Wall Street är oroliga för att vakna till ett vakuum på onsdagmorgon. Ett oklart valresultat blir besvärligt för de finansiella marknaderna. Det blir svårigheter för investerare veta vilken position man ska ta.

Väntar sig Wall Street stor volatilitet efter valresultatet?

– Marknaderna har omkalibrerat i takt med jämnare opinionsmätningar. Volatiliteten kan faktiskt bli något större på de nordiska marknaderna än på Wall Street. Mindre marknader med mindre valutor och stor utrikeshandel mot USA är faktorer som tillsammans skapar större volatilitet. Handel har varit ett tema i valrörelsen och det väcker oro för ett besvärligare affärsklimat med mer ekonomisk nationalism. Den osäkerheten kan slå något mot marknader med stor utrikeshandel.

– Så om Trump är vinnare på onsdag morgon kan marknadseffekten bli något mer negativ på Stockholmsbörsen än på Wall Street. Å andra sidan, vinner Clinton kan lättnadsrallyt i Stockholm bli större än i New York.