Stockholmsbörsen återhämtade nedgång

Stockholmsbörsen sjönk rejält i inledningen på måndagen, men återhämtade sig successivt till en oregelbunden tendens nära nollstrecket en timme före stängningen.   

Klockan 16:30 var OMXS30-index ned marginella 0,1 procent. 

Klädbolaget H&M rapporterade en försäljning på 28,7 miljarder kronor i andra kvartalet, vilket var 3,5 procent högre än förväntat. Utfallet innebär samtidigt en nedgång med hela 50 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Bolaget tvingades att stänga tusentals butiker under kvartalet till följd av coronapandemin. Försäljningen online ökade 36 procent i kronor och 32 procent i lokala valutor. Inledningen på tredje kvartalet, de tretton första dagarna i juni, har försäljningen minskat med 30 procent. H&M har i dagsläget 18 procent av butikerna stängda. Aktien var ned 0,3 procent.

Hemmafixarbolagen tillhör vinnarna i coronapandemin, när byggen av altaner och liknande skjuter i höjden. Hit hör BHG Group, tidigare Bygghemma, som släppte preliminära siffror över både försäljning och resultat för april och maj. Försäljningen steg med 53 procent och den organiska tillväxten var 39 procent. Det justerade rörelseresultatet mer än fördubblades till 153 miljoner kronor mot 70 miljoner kronor i fjol. Aktien steg 3,4 procent. 

Brittisk-svenska läkemedelsbolaget Astra Zeneca har tecknat avtal med Inclusive Vaccines Alliance i Europa om att leverera 400 miljoner doser av dess covid-19-vaccin med start i slutet av året. Vaccinet utvecklas tillsammans med University of Oxford och är ännu inte godkänt. Aktien ökade 1,2 procent. 

Teleoperatören Telias nya vd Allison Kirkby kommer att arbeta hårt på att förbättra den kommersiella, operationella och finansiella utvecklingen för bolaget. Det säger hon i en intervju med Dagens Industri. Aktien avancerade 2,4 procent. 

Kreditvärderingsinstitutet Moodys Investors Service höjde sitt kreditbetyg för telekombolaget Ericsson till Ba1, från tidigare Ba1. Utsikterna för kreditbetyget har också förändrats till stabila, från tidigare positiva. 

USA för diskussioner med Brasilien om att finansiera inköp av 5G-utrustning från Ericsson och Nokia. Det har amerikanska ambassadören i Brasilien sagt till lokala tidningen Folha de S.Paulo, rapporterade Reuters. Ericsson backade 0,5 procent medan Nokia tappade 0,5 procent.

 

Flygbolaget SAS rekapitaliseringsplan i storleksordningen 12,5 miljarder kronor fick politiskt stöd från regeringar i Sverige och Danmark, som bägge är storägare i bolaget. Den svenska regeringen lägger fram en proposition till riksdagen om att stödja SAS med upp till 5 miljarder kronor. Villkoren i nyemissionen väntas presenteras senare. Aktien sjönk 2,9 procent. 

 

Det expansiva kommunikationstjänstbolaget Sinch fortsätter att förvärva bolag. Dagens förvärv avser indiska ACL Mobile för 655 miljoner kronor. ACL Mobile grundades 2000 och är en leverantör av molnbaserade kommunikationstjänster i Indien och Sydostasien. Aktien klättrade 9,9 procent. 

 

Läkemedelsbolaget Sobi ska tillsammans med den franska läkemedelsjätten Sanofi donera ytterligare upp till 500 miljoner IE koagulationsfaktor till WHF, World Federation of Hemophilias biståndsprogram. Aktien steg 2,7 procent. 

Volvo Cars återhämtning efter att biltillverkaren tvingats stänga ned på grund av coronapandemin kan gå fortare än tidigare bedömt. Vd Håkan Samuelsson hänvisar till stark försäljning i USA och att kunderna kommer tillbaka väldigt snabbt även i Europa. 

 

E-handelsjätten Amazon lanserar i september eller oktober en svenskspråkig sajt, erfar Dagens Industri, enligt en artikel i måndagens utgåva av tidningen.  

 

Det värsta från coronaviruset är bakom oss men någon riktig ekonomisk återhämtning kan man inte räkna med förrän viruset är helt borta. Det uppgav Konjunkturinstitutets chef Urban Hansson Brusewitz för DN. 

Det råder är en växande framtidstro bland handlarna enligt Svensk Handels Handelsbarometer. Framtidsindikatorn för butikshandeln, som sammanfattar handlarnas framtidstro, stiger med 9,2 enheter till 79,6, vilket fortfarande är avsevärt lägre än vid samma period förra året och en bra bit under den neutrala nivån på 100.

Antalet nyinskrivna arbetslösa i Sverige fortsatte att öka förra veckan och arbetslösheten är nu 8,8 procent. Föregående vecka varslades 2 029 personer om uppsägning, vilket är 1 031 färre än föregående vecka. Totalt har 82 845 personer varslats om uppsägning sedan början av mars.

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...