Ännu en svart måndag på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen hade en mycket svag utveckling för tredje måndagen i rad. Oron för coronavirusets följdverkningar på den globala ekonomin fortsätter att sätta press på marknaden. En tillfällig återhämtning noterades efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve aviserat nya åtgärder på måndagen. 

Vid halvfem-tiden hade OMXS30-index fallit med 5,0 procent.

Federal Reserve lanserar nu flera nya program som ska hjälpa marknaderna att fungera mer effekt i spåren av coronakrisen. Framför allt lovar centralbanken att köpa statspapper och bostadsobligationer i den omfattning som behövs framöver.

”Medan stor osäkerhet kvarstår har det blivit tydligt att vår ekonomi kommer att stå inför allvarliga störningar”, skriver Fed i ett pressmeddelande.

Allt fler börsbolag drog under helgen eller måndagen tillbaka eller sänkte sina tidigare utdelningsförslag. I dagens skörd noterades H&M, Electrolux, Bonava, JM, 

Beijer Alma, Björn Borg, Cloetta och Thule.

Klädbolaget H&M föreslår att årsstämman beslutar att ställa in aktieutdelningen, något som inte hänt sedan börsnoteringen 1974. Bolaget varnar för att tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten kan drabbas av permitteringar. H&M ser också över behovet av eventuella uppsägningar av medarbetare med anledning av corona-situationens negativa effekter på verksamheten. Butikerna är tillfälligt stängda på flera av de största marknaderna, däribland Tyskland och USA samt nu även Storbritannien. Aktien sjönk 4,0 procent. 

Vitvarubolaget Electrolux drar in sin utdelning för 2019. Bolaget räknar med en  väsentlig påverkan av coronapandemin på resultatet i år. Fortsatt att situationen och marknadsförhållandena stabiliseras under året kan det bli aktuellt att kalla till extra stämma för beslut om vinstutdelning. Aktien tappade 6,2 procent. 

 

Electrolux avknoppning Electrolux Professional gjorde på måndagen entre på Stockholmsbörsen. Aktien handlas en timme före stängningen till 17,11 kronor, vilket kan jämföras med att Electrolux tappade 24,85 kronor den 18 mars när rätten till avknoppningen avskildes. Samtidigt har börsutvecklingen varit fortsatt svag och volatil till följd av effekterna av coronaviruset covid-19 på världsekonomin.

 

Resultaten från advokatbyrån Clifford Chances utredning av Swedbanks arbete mot penningtvätt bekräftar bilden av ett misslyckande. Det uppger banken i en kommentar. Swedbank har beslutat sig för att dra in avgångsvederlaget till den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen. Skadeståndsanspråk mot henne kommer inte att riktas från banken. Aktien sjönk 7,4 procent.

Nordea senarelade med kort varsel årsstämman som skulle ha hållits i veckan och följde därmed i spåren av SEB och Swedbank. Nordea tappade 7,2 procent. 

Säkerhetskoncernen Securitas bedömer att coronapandemin kommer att ha en negativ effekt på rörelsemarginalen på mellan 0,5 till 1,0 procentenhet. Effekten hänförs endast till mars, då ingen betydande påverkan konstaterats för januari och februari. Bolaget lämnar inte heller någon prognos för andra kvartalet. Aktien var ned 6,0 procent. 

 

Teleoperatören Tele2 gick mot strömmen med en uppgång på 2,7 procent. 

 

Klädkedjan RNB tappade intäkter och ökade förlusten i räkenskapsårets andra kvartal som har varit mycket tufft för bolagets alla koncept. Den milda vintern och en svag december medförde lägre försäljning för alla koncept. Därtill den pågående coronaepidemin. Tingsrätten har godkänt ansökan om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Departments & Stores Europe, Polarn O. Pyret och Brothers. Butikerna och e-handeln kommer fortsatt att vara öppen. Aktien föll med 40 procent.

Nöjesbolaget Moment Group upprättar kontrollbalansräkning för dotterbolag då pandemin kommer att ha en stor påverkan på såväl omsättning som rörelseresultat och likviditet. Det tyska dotterbolaget har tvingats att upphöra. Aktien halverades med ett kursras på 53 procent. 

Guldproducenten Semafo och branschkollegan Endeavour Mining har ingått ett definitivt avtal om ett samgående. Affären sker genom att Endeavour med betalning i egna aktier förvärvar samtliga aktier i Semafo. Utbytesförhållandet innebär att aktieägare i Semafo får 0,1422 aktier i Endeavour, vilket vid nuvarande nivå motsvarar en premie om 27 procent mot den volymviktade genomsnittskursen de senaste 20 handelsdagarna. Styrelserna i de båda bolagen har enhälligt godkänt transaktionen. Genom fusionen bildas den största guldproducenten i Västafrika. Semafo toppade vinnarlistan och klättrade 18,1 procent. 

 

Gruvbolaget Lundin Gold har tillfälligt stoppat sin guldproduktion vid gruvan Fruta del Norte, Ecuador. Bolaget kan i dagsläget inte uppge hur länge arbetet kommer att ligga nere eller hur stor den finansiella effekten blir. Aktien backade 5,6 procent. 

Evolution Gamings förvärvschef Jesper von Bahr har sålt aktier i bolaget för knappt 21 miljoner kronor. Aktien sjönk med 7,1 procent. 

Nischbanken Collectors nyemission med företrädesrätt för aktieägarna blev fulltecknad och tecknades till 98,6 procent med stöd av teckningsrätter.  Bolaget tillförs därmed 1 027 miljoner kronor före emissionskostnader. Aktien föll med 15,3 procent. 

Skidanläggningsbolaget Skistar meddelade att after ski-verksamheten vid anläggningarna i svenska fjällen nu har stängts ned i spåren av risken för spridning av coronaviruset. Aktien backade 3,7 procent. 

Arbetsförmedlingen meddelade att antalet varsel ökar i rekordtakt. Mellan den 1 och 22 mars har hittills 18 367 personer blivit varslade om uppsägning, vilket är högre ökningstakt än vid finanskrisen 2008.

Branschorganisationen Svensk Handel varnade för att inte mindre än 70 000 jobb inom den svenska handeln är i fara i spåren av coronapandemin.

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...