Premiär för Carnegie Efter Börsen!

Vad har Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb och riskkapitalisten Staffan Helgesson från vc-firman Creandum gemensamt? Jo, både talade förra veckan på Carnegie Efter Börsen – Carnegie Private Bankings nya informella mötesplats för investerare, entreprenörer, samarbetspartnerns och andra vänner. 

Text: Jenny Askåker. Foto: Joakim Braun.

Carnegie Hall i Stockholm fylldes snabbt av gäster när Carnegie Efter Börsen för första gången slog upp sina portar klockan 17:30 i torsdags.

– Här samlar vi våra vänner, investerare, entreprenörer, samarbetspartners, kunskapsbärare och andra som vi verkligen gillar. På plats i dag finns massa spännande människor för att lyssna på korta och kärnfulla samtal härifrån scenen – men minst lika viktigt är att ni pratar och nätverkar med varandra!

Med dessa ord inledde kvällens moderator Henrik von Sydow, till vardags omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, det korta scensamtalet som satte igång övningen.

Första gäst var Alexander Stubb, tidigare stats-, utrikes- och finansminister i Finland samt Europaparlamentariker. Han kallade brexit-processen för världens mest komplexa förhandling och en händelse i full paritet med EU:s bildande genom Kol- och stålunionen 1952 och slutet på Kalla kriget 1989. Och han tror att det i slutaändan blir en hård Brexit.

– Jag har alltid varit av åsikten att EU framskrider i tre faser, och de här förhandlingarna kommer nog att gå ganska likadant: första är det kris, sedan kaos och den tredje fasen är en suboptimal solution. Så brukar det vara när de här 28 länderna med olika intressen och institutionerna ska förhandla…

Sedan var det dags för kvällens nästa gäst: Staffan Helgesson, partner på venture capital-bolaget Creandum som fokuserar på tech-bolag och bland annat Spotify, Izettle, Linas matkasse och Vivino i portföljen.

– Som investerare, leta efter bolag som kan blir globala vinnare, snarare än regionala eller nationella vinnare. Nästan oavsett sektor tar nämligen den globala ettan och tvåan 80-90 procent av aktieägarvärdet, menade Staffan Helgesson.

– Vi har av den anledningen ett kontor i USA sedan fem-sex år tillbaka. Det är alltså inte för att vi investerar i amerikanska bolag, utan för att vi vill hjälpa våra bolag in på den marknaden.

Staffan Helgesson underströk också att han primärt inte letar efter teknisk höjd utan användarvänlighet – och stora marknader.

– Tech-industrin är i dag någonstans 10-20 procent av BNP – den absolut största delen av vår ekonomi är alltså inte speciellt påverkad av kombinationen internet och mjukvara. På Creandum tittar vi på de 80 procenten som inte är ”disruptade”.  De senaste fem-sju åren har vi bland annat investerat i mat genom Linas matkasse. Investerare hörde av sig och sa ”det är ju inte tech”, men jag berättade att matmarkanden i Sverige är lika stor som musikmarkanden i hela världen!

Vilket av era bolag blir nästa på börsen?

– Tittar man storleksmässigt så är det klart att bolag som Linas och Izettle börjar närma sig kritisk massa.

Nästa man på scenen var Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare av matappen Karma – vinnare i Carnegies och Svenska Dagbladets tävling Framtidens entreprenör 2016. Bolaget är i startgroparna för sin internationella expansion och rekryterar utomlands, berättade han.

Vad behöver ni från investerare just nu?

– Allra mest behöver vi nog expansionsexpertis, sa Hjalmar Ståhlberg Nordegren och fick tipset att mingla med deltagarna i lokalen av moderator Henrik von Sydow.

Sedan var det dags att välkomna Emil Källström, Centerpartiet ekonomisk-politisk talesperson, som påtalade att en majoritet i riksdagen är emot föreslagna förändringar i 3:12-regelverket, den nya flygskatten och höjning av statlig inkomstskatt.

– En klok regering i minoritet höjer inte sådana skatter, menade Emil Källström.

Kommer alliansen enas då?

– Ja, det tror jag absolut. Vi säger redan i dag i princip samma sak – lägg inte fram de här skatterna – men sedan har vi lite olika sanktioner.

Sist upp på scenen var makroekonom och omvärldsstrateg Helena Haraldsson som menar att vi nu ser en dragkamp mellan en svajig politik och en positiv konjunktur.

– Jämför med 2016. Har vi tur blir det konjunkturen som vinner igen!

 

 

 

 

Vill du bli inbjuden på nästa Caregie Efter Börsen? Följ oss i sociala medier: Twitter och LinkedIn


 

Vad sa våra besökare på sociala medier?