Premiär för Carnegie efter börsen på Clubhouse!

Entreprenörerna, inspiratörerna och affärsänglarna Ann Grevelius, Peter Dahlberg, Charlotte Ljung, Aurore Belfrage, Claes de Faire samt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg. Det var startfältet på årets första Carnegie efter börsen – en mötesplats för Carnegies vänner med korta investeringsuppdateringar och affärsnätverkande. Den här gången premiär på appen Clubhouse!

Carnegies mötesplats och After Work för investerare och entreprenörer tar nya former. I pandemins tidevarv prövar vi att flytta in Carnegie efter börsen i den ljudbaserade nätverksappen Clubhouse.

Entreprenörerna och investerarna Ann Grevelius och Peter Dahlberg gästade Clubhouse-premiären med moderatorn Henrik von Sydow, till vardags omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. Huvudtemat var vilka affärsidéer och entreprenörer som attraherar det svenska kapitalet våren 2021.

De båda entreprenörerna delade en positiv syn på den nuvarande marknadsmiljön. Ränteuppgången har visserligen skapat lite mer oro på börsen, men förutsättningarna för investerare är fortsatt goda. Ann Grevelius, även verksam i Nasdaq Stockholms bolagskommitté som granska bolagen som planerar notering på Stockholmsbörsen, ser en vår full av börsnoteringar.

– Det är otroligt mycket kapital som ska investeras just nu och jag tror att vi kommer ha ett fortsatt starkt klimat för IPO:s. Under våren har vi (i Nasdaqs bolagskommitté) en noteringskalender som inte liknar någonting. Det är ett enormt tryck och bolagsbredden är stor med många nya bolag i olika branscher och storlekar på väg, säger Ann Grevelius.

Den heta Spac-trenden har nått Sverige då investmentbolaget Bure i förra veckan meddelade att de sätter uppköpsskalbolaget ACQ Bure på börsen. Flera stora svenska institutioner är ankarinvesterare. SPAC (Special Purpose Acquisition Company) är ett tomt bolag med en kassa som ska användas till att förvärva ett bolag i senare skede. Noteringsfenomenet har rönt stora framgångar i bland annat USA. I år har redan fler SPAC:ar noterats i USA än vad som gjordes under hela 2020.

SPAC är ett nytt fenomen på aktiemarknaden i Sverige och med det följer en viss osäkerhet enligt Peter Dahlberg, som är en privat investerare och bland annat entreprenören bakom djursjukvårdsbolaget Anicura.

– Det handlar mycket om förtroendet för de personer som står bakom SPAC:en. Det är intressant att få access till någonting som man annars inte skulle få access till. Samtidigt, att låna ut sina pengar till en i min värld relativt låg ränta under ganska lång tid visserligen med möjligheten att begära pengarna tillbaka, hur intressant är det?

Ann Grevelius, tillika styrelseproffs och verksam i bland annat AMF, vittnade även om det stora intresset hos det institutionella kapitalet att öka andelen alternativa investeringar, det vill säga kapitalet utanför börsen. Framförallt fastigheter, men även infrastruktur, private equity och private debt lyftes fram som allt hetare sektorer.

Skilsmässoentreprenören och Dux-familjeföretagaren Charlotte Ljung och tech-profilen Aurore Belfrage bidrog med korta investeringsuppdateringar. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg delade sin syn på marknadsläget och utsikterna för börsen 2021.

– Ta gärna hem lite vinster i det korta perspektivet och öka kassalikviditeten lite grann för att ha möjligheten att kunna agera om det blir en sättning på marknaden. Men det är för tidigt att bli pessimistisk. Historien visar att kommer man från en färsk all time high som vi ju gör nu, är det väldigt ovanligt att det inleder en stor nedgång.