Powell & Putin pressar börsen

Marknaden hade förväntat sig en räntehöjning på 75 punkter i USA till en styrränta över 3 procent, ja till och med 85 punkter var inprisat – ända blev börsen nervös och föll.

Fed-chefen Powell sa tre saker som marknaden inte gillade:

  • De vill snabbt upp till en högre räntenivå
  • Penningpolitiken kommer vara åtstramande en längre tid
  • Historien visar att det är farligt att sänka räntan för tidigt

De olika ledamöternas räntebanor visar att de sannolikt höjer till 4,60 procent under 2023 – marknaden tror den nivån nås under våren. Sex medlemmar i räntekommittén ser en styrränta uppemot 5 procent nästa år.

Räntan sänks först under 2024 då medianprognosen är runt 4 procent vid årets slut.

Innan Fed pausar åtstramningen vill de se en mindre het jobbmarknad, tydligt positiva realräntor och att inflationstrenden pekar mot 2 procent.

Idag bedömer de underliggande inflation trendar över 4,5 procent. Powell använder inte ordet recession men det är tydligt att de kommer behöva försvaga arbetsmarknaden markant och därefter se att inflationen trendar ned mot 2 procent. Vi bedömer därför att obligationsräntorna i USA är i upptrend.

Ovanpå denna ränte- och konjunkturoro skräms börsen av Putins eskalering i Ukrainakonflikten. De ryskkontrollerade-områdena ska mellan 23:e och 27:e september folkomrösta om de ska tillhöra Ryssland.

Putin förefaller ha börjat en stor mobilisering av soldater. I sitt tal häromdagen upprepas att Ryssland och dess folk, ska försvaras med alla till buds stående medel – vilket torde inkludera kärnvapen. Båda dessa faktorer – Powell och Putin – pressar riskaptiten och lyfter dollarn som ofta är en trygg hamn i riskfyllda tider.

Författare

Helena
Haraldsson

Makrostrateg

Relaterade artiklar

Fed: Dags för 100 punkter?
Makro

Fed: Dags för 100 punkter?

Att en inflationssiffra i USA kan ge börsfall på 4-5 procent bekräftar hur osäkert marknadsläget...

Powell & smärta
Makro

Powell & smärta

Förra veckan i Jackson Hole levererade Fed sitt mest hökaktiga budskap hittills – att bekämpa...

Press på centralbankerna
Makro

Press på centralbankerna

Vad har hänt? I går kväll höjde Fed ändå styrräntan med hela 75 punkter –...