Fortsatt uppåt på Stockholmsbörsen

Den långa trenden på Stockholmsbörsen ser ljus ut men kortsiktigt osäker. Man bör vara beredd på förhöjd volatilitet i närtid men de svaga börsdagarna ger också bra köptillfällen. Det menar Karl Hedberg, aktiemäklare Carnegie Private Banking, i veckans avsnitt av Omvärldspodden.

Vad är ditt omdöme om den lite längre trenden på stockholmsbörsen?

– Utan tvekan är det trenden fortsatt uppåt. Delvis drivet av förhoppningar att handelskonflikten ska komma till någon form av lösning eller åtminstone delösning. Uppgången är dessutom driven av en rädsla från att investerare ska missa uppgången ,de som inte varit med fullt ut fortfarande har pengar utanför marknaden.

Turbulensen i veckan påminner om förra årets kraftiga nedgång i december. Är detta starten på något liknande nedgång?

– Jag tror inte att det vi ser nu är en upprepning. Dels för att vi hade betydligt högre räntor då som påverkade på ett annat sätt. Sen tror jag att med förra årets nedgång i färskt minne så kommer köpare komma in betydligt tidigare den här gången. 

 

Vad är dina utsikter för att vi istället går mot ett julrally? 

– Efter en tids lugn har nu osäkerheten ökat igen med nya utspel. Det tar bort potentialen av att på den här sidan av årsskiftet få riktigt starka rörelser. Vi har sett utspel från Trump vad gäller tullar mot latinamerikanska länder, förslag på tullar på franska varor och dessutom från kinesiskt håll har det kommit krav på att få till Fas 1-avtalet, där man vill se en tillbakadragning av de redan införda tullarna. 

Detta begränsar uppsidan något i det allra kortaste perspektivet. 

Hur beskriver du sentimentet utifrån de investerare du pratar med? 

– Jag skulle beskriva investerarna som fortsatt optimistiska. Det är mycket drivet av den stigande trenden som vi har haft sen i slutet av sommaren. Dessutom är optimismen drivet av ett mönster som vi har haft det senaste året, att det har varit rätt att köpa på varje lite större nedställ som varit på börsen.

Vilka händelser blir avgörande för marknaden inför årsskiftet?

– Jag tror återigen – förändringen och försämringar i handelssamtalen blir det absolut det viktigaste. Donald Trump har även varit inne på att ett handelsavtal kanske får vänta till efter valet som ett alternativ.

Hur ska man investera i den här miljön?

– Jag tycker man kan köpa på det historiska mönstret vi har haft, det vill säga att det är rätt att köpa på de svagheter som vi har sett. Det är cykliska och konjunkturkänsliga bolag som dragit börsen sen i slutet av sommaren och sannolikt kommer det vara de bolagen som kommer fortsätta vara ledande på börsen. 

Lyssna på hela samtalet nedan:

 

 

Prenumerera på podden:

Itunes, Spotify Acast Soundcloud eller via vårt nyhetsbrev

1.       Centralbankerna – Vad kan vi förvänta oss framåt?

2.       Konjunkturbarometer från konjunkturinstitutet

3.       G20 – Vad ska investerare bevaka?

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...