Kan du nämna en enda ikonisk finanskaraktär som är kvinna och som det refereras till på investeringsavdelningar och handlargolv? Tänkte väl det. Varken i fiktionen eller i verkligheten är det lätt att spontant finna kvinnor.
Männens synlighet betyder inte att de är bättre på att investera. En färsk studie från finanskoncernen Fidelity visar att bolagets kvinnliga kunder över en tioårsperiod skapat 0,4 procents högre årsavkastning än de manliga. Ingen enorm skillnad, men kanske vore detta ganska okända faktum en utvecklande insikt för såväl män som kvinnor.
Mäns investeringsbeteende präglas enligt Fidelity-studien över lag av ett större självförtroende och en syn på marknaden som ett spel där man har förmåga och insikt att tajma sina affärer rätt. Rädslan för felbeslut är liten – man tar risken att gambla bort delar av vinsten. Kvinnor tenderar i stället att agera med mindre självförtroende än de borde ha. De samlar in och tar hänsyn till mer fakta än män innan de bestämmer sig. Ändå är färre kvinnor bekväma med att fatta investeringsbeslut.
Det leder till en viktig skillnad i hur ofta man handlar. Män gör förändringar i sina innehav betydligt oftare än kvinnor, som agerar mer långsiktigt. Men det finns evidens för att de individuella investerare som handlar allra mest i snitt uppnår en lägre totalavkastning än de som tänker mer långsiktigt. Dessutom anpassar kvinnor tillgångsportföljer mer till sin ålder, vilket resulterar i god diversifiering och riskspridning.
Skiftet av finansiell makt till kvinnor driver på tillväxten för ESG-investeringar.
Kvinnor får de närmaste årtiondena allt större inflytande, bland annat ökar deras styrelserepresentation. Konsultföretaget McKinsey konstaterar att beslutsmakten över en stor del av USA:s privata välstånd år 2030 har skiftats från män till kvinnor, genom arv och ökat investeringsintresse hos kvinnor som själva skapat sitt välstånd.
När det gäller ansvarstagande i vid mening ser vi att kvinnliga internationella ledare samarbetar väl och i större utsträckning än män ratificerar internationella avtal. Att utbilda flickor är enligt Världsbanken en global förändringskraft som kan möta flera hållbarhetsutmaningar. Bland annat bidrar det till minskad fattigdom och fler klimatsatsningar inom förnybar energi och rent vatten.
Betyder kvinnors långsiktigare perspektiv att de också investerar bättre för framtiden? En studie från kapitalförvaltaren RBC Wealth Management visade att kvinnor är mer än dubbelt så benägna som män att svara att det är extremt viktigt att bolag som de investerar i införlivar ESG-faktorer i sin verksamhet.
Skiftet av finansiell makt till kvinnor tycks alltså driva tillväxt i ansvarsfulla investeringar, med ett större införlivande av värderingar kring vad som är bäst för samhället och planeten i investeringsbeslut.
Plockar kvinnorna självförtroendet från männen, och männen den hållbara långsiktigheten från kvinnorna? Jag ser fram emot att se en kvinnlig Warren Buffett regera på finansmarknaderna 2030!