Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Politik: Många nyheter

• Ekonomi: Mjukare data

• Kronan: Mycket svag utan kris

• USA: Mest fokus på inflation & konsumtion

Politik: Många nyheter

Många börser föll förra veckan både på politisk osäkerhet och på svagare konjunktursignaler. Brasilien steg dock efter stort ras senaste veckorna, Indien steg efter Modis valseger och Schweiz  defensiva börs klarar sig bra i orostider.

Både handelskriget och tech-kriget förvärrades. EU valet skapar osäkerhet om samarbetets framtida inriktning, om än små direkta marknadseffekter.

 

Ekonomi: Mjukare data

Samtliga industribarometrar var sämre än väntat. Det exportberoende tyska PMI föll mot 44 och IFO föll igen – och där var 2/3 av svaren inkomna före eskaleringen av tull- och tech-konflikterna.

Marknaden skrämdes av att USA:s PMI för industrin föll nära 50 och orderindexet under 50. Stort fokus på ISM- barometern den 3 juni – följer den efter nedåt? (se graf).

Kronan: Mycket svag utan kris


Annars stort mediefokus på svenska kronan och många investerare oroas. Hittills i år är det bara Argentinas peso och Turkiets lira som fallit mer mot dollarn än svenska kronan – och det är två länder i djup kris.

Riksbanken och inflationen, samt den globala oron är nyckeln för kronan. Då många tror på en svag valuta är det lätt att överraska – men vi har svårt att se vad som skulle vända trenden. Kanske Riksbankens inflationsprognos vid mötet den 3 juli?

 

USA: Mest fokus på inflation & konsumtion


I veckan får vi i Sverige barometern från Konjunkturinstitutet (tisdag). Annars är fokus på amerikansk data, och i väntan på ISM-index, då främst på konsumtion och Fed:s favoritmått för inflationen (fredag), som de bedömer är temporärt låg (se graf).

Efter EU-parlamentsvalet följer nu i Europa det som är mer intressant – kampen om topposterna. Såsom vem blir nästa ECB chef?