Två högaktuella investeringsteman för portföljen

Hur ska investerare placera i en miljö där vi har ett likviditetstöd som lyfter börsen samtidigt som värderingen är hög och vinstutsikterna osäkra? Makro- och omvärldsanalytiker, Helena Haraldsson delar med sig av två aktuella teman för investeringsportföljen.

Lyssna på avsnittet av Investera & Agera:

 

Prenumerera: ItunesSpotifyAcast  Soundcloud eller via vårt nyhetsbrev.

Marknad

Börsen verkar ha ett positivt tolkningsföreträde – om än med slagig utveckling. Momentum är starkt särskilt i USA men ser spännande ut även i Europa. Tech-sektorn har fått ny fart, men också fått sällskap av fler sektorer – särskilt de cykliska och faktiskt också småbolag.

Förra veckan steg börserna och denna vecka rört sig mer sidledes, men tech stiger. Vi ser att virusutvecklingen förvärras och att flera vaccinstudier pausats (Johnson & Johnson och Eli Lilly). Vi har inte fått några klara stimulansbesked i USA – samtalen pågår men verkar svårt få till något innan valet även om Trump pressar på och finansminister Mnuchin och talman Pelosi fortfarande har regelbundna samtal.

Men stödet från centralbankerna är fortsatt starkt och den ekonomiska återhämtning är än så länge intakt. I veckan fick vi data som visar att: Till och med Kinas import visar styrka och småbolag i USA har omfattande anställningsplaner.

I fokus på de finansiella marknaderna är så klart det annalkande amerikanska presidentvalet (& kongressvalet) den 3 nov. Börsen har lyfts av signaler om en tydlig valseger för Biden/demokraterna. Skräckscenariot med ett oklart valresultat ser mindre sannolikt ut. Många verkar hoppas på stora budgetstimulanser med Biden. Men det är det så enkelt? Risken för tech reglering, högre bolagsskatter och höjda kapitalskatter verkar som bortblåst.

Lite fokus också på Brexit-samtalen och deadline för handelsavtal har den 31 dec. Men signalerna är att lite ljusare kring viljan att få till ett avtal och undvika en så kallad. hård Brexit.

Mest spännande är ju att rapportsäsongen precis nu börjar. Vad kommer bolagen att säga om försäljningsutsikterna och har de någon visibilitet in i 2021?

Vi har både globalt men också i Sverige inför rapporterna fått en rad positiva resultatuppdateringar och å kallade omvända (positiva) vinstvarningar – i flera sektorer. Vi har också sett några uppköp som också är en ljuspunkt i närtid.

Frågan är snarast om marknaden sprungit iväg lite väl fort?
Den mest intensiva veckan i svenska rapportfloden är nästa vecka 19-23 okt, den bör man bevaka.

 

Två tematiska investeringsförslag från vår färska strategirapport

Tema 1: Distressed debt

Ena temat är Distressed debt som handlar om möjligheter i finansiellt stressade bolag.

Vad är det?

Kriser gör ofta att fler bolag behöver omstruktureras för att komma på fötter igen och kriser ger ofta trendskiften där vissa bolag är vinnare. Att identifiera dess bolag kan ge intressant avkastning.

Att konkurserna ökar i USA är positivt för distressed debt-förvaltare då universumet av utsatta bolag ökar. Och läget är särskilt intressant just nu.

Dessa specialistfonder går ofta stark första och andra året efter krisen – det vill säga nu. Historiskt har det handlat om avkastning runt 1% per månad. Proffsen ska göra analysen av då det handlar om finansiellt stressade bolag och speciella situationer.

Hur får man exponering?

Professionella investerare kan investera direkt i fonden, om de har ett stort kapital och kan hantera illikvida placeringar.

Annars fås exponering lättast via vår portfölj, Alternativa investeringar, där vi samlar olika strategier som tillsammans ska vara en motvikt till aktier i orostider. Där har vi valt ut en specialistfond in distressed debt som ger riskspridning.

Tema 2: Vattenförsörjning

Det andra tematiska investeringsförslaget är vattenförsörjning, ett hållbarhetstema som släpat efter.

Ämnet är hett. Det talas nu allt mer om ”water footprint”, de vill säga inte enbart om vår konsumtions fotavtryck miljön avseende CO2, utan allt mer om fotavtryck för vattenåtgången. Alldeles för många människor har brist på rent vatten och efterfrågan på vatten globalt kommer sannolikt dubblas de kommande 15 åren – när vi flyttar till städer och får ökat välstånd.

Samtidigt är infrastrukturen för vattendistribution klart eftersatt, inte bara på tillväxtmarknader utan också i väst. Här måste stora investeringar göras. Coronakrisen har återigen satt fokus på hälsa och sanitet, inte minst från FN och många regeringars krisåtgärder har också hållbarhetsfokus.

Varför just nu?

Hållbarhetstemat förnybar energi – som är ett av våra tidigare teman, har gått superstarkt – global clean energy EFT:en upp hela 80% i år, med ett rally de senaste veckorna – medan ett index för vattenförsörjning släpat efter. Vår rekommendation är att ta hem lite vinst i energi och fundera på vattenförsörjning som en potentiell investering.

Hur får man exponering?

Vi tycker man ska ta exponering genom en aktiv global fond ger ett koncentrerat innehav mot temat men med defensiv prägel. Fonden investerar dels i stora och stabila företagen som bygger ut infrastrukturen och sköter vattendistributionen. Men fonden har också ett inslag av verkstadsbolag som har innovationer eller tekniska lösningar för testning, rening och vattensnåla produkter.

Du som kund kan läsa mer vår färska strategirapport ”Flyt med Stöd ” som du hittar i ditt Carnegie online.

Relaterade artiklar

Nästa stora investeringstema inom ESG
Investera & Agera

Nästa stora investeringstema inom ESG

Lena Österberg, analyschef och ansvarig för Carnegies hållbarhetsanalys, gästar podden Investera & Agera för att...

”Övervikt svenska aktier”
Investera & Agera

”Övervikt svenska aktier”

Börsen är kortsiktigt överköpt men vi tror att den har mer att ge kommande 6-12...