Vad gör en finansiell rådgivare?

Många ställer sig frågorna; "Vad gör en finansiell rådgivare och vilka utmaningar kan jag få hjälp med?" Vi ställde frågan till Erik Kim som arbetar som rådgivare på Carnegie Private Banking.

 

Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Erik kim och arbetar som rådgivare på Carnegie Private Banking, inom Family office. Det innebär att jag hjälper kunder att navigera gällande kapitalförvaltningen.  Jag har jobbat inom branschen sen 1998 och har erfarenheter både från back office, aktiemäkleri. Det har gett mig förståelse för hela kedjan och är en fördel för mig i mitt arbete.

Vilka vanliga utmaningar hjälper du dina kunder med?

– Jag möter många olika mäniskor med olika situationer. Men vanliga utmaningar är personer som ärvt kapital och behöver hjälp med att förvaltningen och ibland stöd i hur de kan fördela förmögenheten mellan barn och till nästa generation. Andra personer jag möter har skapat sitt kapital genom att de exempelvist sålt sitt företag eller fastighet. De vill ha rådgivning om hur de får bäst avkastning på sin förvaltning eller hur man rent skattetekniskt kan göra. Dessutom möter jag också företagare och entreprenörer som vill börsintroducera sitt bolag. Där kan Carnegie vara ett viktigt stöd som rådgivare.

Generellt kan man också säga att de flesta har nuinsett att de måste ta mer risk idag än vad de gjort traditionellt. Minusräntorna gör att det finns utmaningar att få avkastning på kapitalet idag. Det är en stor del av min vardag att rådge hur man ska bygga sin portfölj utifrån risk, engagemang och tidshorisont.

Hur ser en vanlig dag ut för dag för dig?

 – Jag kommer in på morgonen kl 8:00 och går igenom mina mail och läser nyheterna. 

8:30 så börjar vårt interna morgonmöte där vi får uppdateringar om vad som hänt på marknaden och uppdateringar om vad som hänt i våra diskretionära modeller från teamet Investement strategy.

Efter det så ringar jag ut till de kunderna som önskat få mitt samtal om uppdateringar, vissa lägger här in sina köp- och säljordrar.

Därefter börjar mina kundmöten. Det är antingen uppstartmöten med kunder som vill höra mer om vårt Family Office-erbjudande eller uppföljningsmöte för de som vill gå igenom sina portföljer.

Du jobbar med Family office – vad innebär det?

–  Kortfattat är det ett erbjudande till kunder inom banken som har större förmögenheter. Där har vi ett riktigt vasst erbjudande med bl.a. skräddarsytt team, placeringskommitté, möjlighet att vara med som ankarinvesterare, tillgång till investmentbankens analytiker. Vi har även något som heter Next Generation Academy, som är löpande utbildningsseminarium.  Exempelvis, hur kapitalmarknaden fungerar, hur en börsintroduktion fungerar, skattesituationer, generationsskiften, kunskap inom digital och fysisk säkerhet m.m

Vilket perspektiv tycker du att Carnegie Private Banking kan tillföra?

–  Vi kan tillföra flera delar. Gällande kapitalförvaltning är Carnegie väldigt starka på Sverige och Norden vad gäller aktieförvaltning. Har du större volymer och lite mer professionell investerare så kan vi erbjuda det vi kallar Spets, vilket innefattar börsnoteringar och ankarinvesteringar. Vi har också flöden från investmentbanken som vi kan erbjuda våra kunder. Exempelvis så kan en vanlig bank inte erbjuda investeringsmöjligheter i Private Equity som är onoterat

 

Vad tror du dina kunder uppskattar hos dig.?

– Det är proaktiviteten, service, pålitligheten. Dessutom arbetar jag alltid i team. Det är viktigt för mig att kunden alltid kan få hjälp oavsett om jag är på plats eller inte.