”Vi ska inte läsa in för mycket i dagens rörelse”

Stockholmsbörsen följer övriga börser och faller på bred front efter Donald Trumps överraskande tonartshöjning inför stundande handelssamtal mellan USA och Kina på onsdag. Carnegie Private Bankings aktiechef David Karlsson ser ökad volatilitet och risk för större slag under veckan, men den långa börstrenden är intakt.

På söndagskvällen överraskade USA:s president Donald Trump återigen aktiemarknaden genom att hota om införandet av tullar för kinesiska varor värda 200 miljarder USD redan nu på fredag. Med handelsförhandlingarna med Kina på onsdag lyfter Donald Trump därmed åter upp handelskonflikten med Kina och tulloro högst upp på agendan. 

Beskedet överraskade världens aktiemarknader som under måndagen rasade på bred front. Stockholmsbörsen tappade som mest 2,5 procent kring lunch och noterade därmed den största nedgången under 2019. Även börserna i Asien föll kraftigt och Shanghai hade den sämsta handelsdagen på två år. Volatilitetsindexet VIX, i dagligt tal skräckindex, mäter den förväntade volatiliteten för det amerikanska storbolagsindexet S&P. VIX-indexet tog ett stort kliv från fredagens indexnivå 13 till 18, vilket markerar en markant högre förväntad oro.

David Karlsson, aktiechef på Carnegie Private Banking.Varför faller Stockholmsbörsen så kraftigt?

-Dagens oro har triggats av en ökad handelsoro efter Trumps nya tweets avseende ökade tullar på kinesiska varor. Det är en kraftig impulsrörelse men den långa trenden är enligt vår bedömning intakt. Vi kommer få leva med förhöjd volatilitet och risk för större slag under veckan.  

Hur ska man tolka Trumps utspel?

-Det går att tolka på olika sätt men givet att det sker strax innan viktiga handelsförhandlingar ska börja gör att man kan tolka utspelet som en del av Trumps förhandlingsstrategi. Men det är en aggressiv retorik och ett överraskande utspel som gör att förhandlingarna kan försenas. Målet bör oförändrat vara att nå en överenskommelse inom en snar framtid.

Vilka sektorer påverkas mest?

-Verkstad tappar mest och särskilt fordonsrelaterat, inte minst när vi även tittar på andra europeiska index. Defensiva sektorer som teleoperatörerna och läkemedel håller mot. Sentimentet har försämrats sedan förra veckan och risken finns att det smittar andra sektorer i en bredare nedgång. 

Hur påverkas aktiemarknaden om hotet blir verklighet?

-Att döma av marknadsreaktionerna kom utspelet som en överraskning. Marknaden hade snarare diskonterat ett positivt utfall i handelsförhandlingarna. Osäkerheten ökar på kort sikt men vi ska inte läsa in för mycket i dagens rörelse. En rekyl har legat i korten ett tag efter senaste tidens kraftiga börsuppgång. Hastigheten i nedgången indikerar att det kan finnas mer på nedsidan på kort sikt.   

Hur bör man agera som investerare? 

-Vi befinner oss sent i investeringscykeln och är mer sårbara för negativa överraskningar. Risken för en kortsiktig rekyl har funnits ett tag, men den långa trenden tar tid att vända. Förhoppningsvis har man som investerare sparat lite torrt krut för att kunna återbesöka börsen om den kommer ner ytterligare några procent.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...