”Den positiva börstrenden består men risken för rekyl har ökat”

Rapportperioden har inlett starkt med en betydligt bättre vinstutveckling än förväntat. Dock har volatiliteten ökat väsentligt och allt mer spekulativa inslag stjäl uppmärksamheten. Kortsiktigt har risken för börsrekyl ökat enligt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg. Tekniska nivåer för OMXS30 att bevaka är 1 932 på nedsidan och 2 000 på uppsidan. Omsorgsbolaget erbjuder såväl en riktigt låg värdering som en långsiktig vinsttillväxt.

Världens börser tappade kraft i förra veckan. USA, Europa och Kina föll alla drygt 3 procent i lokala valutor, där Sverige klarade sig något bättre med ett tapp kring 2 procent på en vecka. Rapportperioden har dock inlett starkt. I Sverige har bolag med motsvarande 44 procent av de totala vinsterna i Carnegie Analys bolagsuniversum rapporterat sitt bokslut. Så här långt har vinsterna i genomsnitt vuxit med 11 procent jämfört med föregående år, samtidigt som omsättningen har fallit med motsvarande 3,5 procent. Det vittnar om fortsatt god kostnadskontroll.

– Q4 har fortsatt vara ett kvartal av återhämtning för företagen. Effekterna av de nya nedstängningarna som kom i december har inte synts i någon större omfattning i bolagsrapporterna. Detta utfall har dock de flesta investerare förväntat sig och tagit ut i kurserna redan före rapporterna. Det har lett till att vi har sett rätt försiktiga kursreaktioner på bra rapporter, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Volatiliteten har ökat betydligt den senaste veckan. Dramatiska kursrörelser i bolag som Gamestop, AMC och Nokia initierat av daytraders och småsparare är ett nytt fenomen på världens börser. De kraftiga kursuppgångarna har tvingat flera amerikanska hedgefonder att stänga sina korta positioner i de berörda bolagen, vilket därmed har förstärkt kursrörelsen.

-De extrema rörelserna vi har sett i vissa värdepapper utan förklaring i nyhetsflödet från bolaget själva tycker jag är ett tecken på att riskviljan är hög och börsoptimismen god. I dessa specifika fall är sannolikt riskviljan dessutom lite väl hög. Den här typen av kraftiga uppgångar tror jag riskerar att snabbt vändas till nedgångar igen med högre volatilitet som följd. De investerare som kommit in sent riskerar att bli de stora förlorarna, säger Karl Hedberg.

Det finns tecken på att andra virusvågen nu mattas av i flera länder. Det kan tala för att restriktioner och nedstängningar kan vara på väg att mjukas upp igen. Samtidigt finns viss oro för konsekvenser av en eventuell tredje våg, som det finns misstankar om i till exempel Spanien. Vaccinutrullning och immunitet i befolkningen är därför fortsatt av mycket stor vikt framåt.

-Jag tror inte den långsiktiga positiva börstrenden är bruten men sannolikheten för en rekyl har ökat i det korta perspektivet. Får vi den rekylen kommande veckor så tror jag det är ett bra köpläge.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden är inne i sitt mest intensiva skede. Många av de tunga verkstadsbolagen (SKF, Volvo ABB, Assa Abloy) rapporterar i veckan. Fortsätter SKF (tisdag) att överraska positiv marginalmässigt och hur stor blir utdelningen i lastbilsjätten Volvo (onsdag)? Hexagon (onsdag) kan ge ledtrådar om konjunkturen i Kina och Skanska (fredag) om USA.

Mest intressant på makrofronten i veckan är sysselsättningssiffrorna i USA på fredag, där sysselsättningen förväntas återhämta sig något efter ett oväntat fall i december. Hur inköpscheferna inom tjänstesektorn ser på framtiden är extra intressant, på onsdag vet vi.

Aktiecase

Omsorgsbolaget Humana har haft ett trögt år på börsen. Vinsttillväxten har dock fortsatt under 2020, trots en  negativ påverkan från pandemin inom äldreomsorgen. Kortsiktigt förbättras lönsamheten av effektiviseringar och höjda ersättningsnivåer. Långsiktigt lockar bolaget med en ocyklisk vinsttillväxt. Mest attraktivt är den låga värderingen, med ett P/E-tal på 11x vår prognos för 2021. Det innebär en rejäl uppsida till vår riktkurs.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

På kort sikt pendlar placerarna just nu mellan optimism och osäkerhet, vilket i diagrammet manifesteras med omväxlande negativa staplar och positiva formationer. Som ett exempel på denna växling mellan optimism och osäkerhet bildades under förra veckan två bearish engulfing-staplar och en hammer-formation för uppgång.

I det kortsiktiga perspektivet bevakar vi två nivåer, nämligen 1 932 på nedsidan och 2 000 på uppsidan. Underskrids 1 932 möter nästa viktiga stöd vid ungefär 1 835. Passeras istället 2 000-nivån siktar vi på en uppgång mot runt 2 040-2 070.

 

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...