”Bolag med en hög förväntad tillväxt från förvärv är fortsatt intressanta”

Gummibandet är hårt spänt på börsen med nya rekordnoteringar, trots nya nedstängningar och restriktioner. Rapportsäsongen har inletts positivt, men marknaden har delvis förväntat sig detta och reaktionerna har varit försiktiga. En rapporttung vecka stundar med flera av de tongivande bolagen. Tekniskt är OMXS-index överköpt, men vi har inga formationer som visar några svagheter. Vi har även vaskat fram en potentiell hållbarhetsvinnare som aktiecase.

Börsveckan inleddes med glada miner och nytt rekord för storbolagsindexet OMXS30, som för första gången bröt igenom 2000-nivån. Börshumöret fick sig dock en törn då nya coronarestriktioner pressade tidigare coronaförlorare efter lunch på måndagen. Det underliggande börssentimentet är dock fortsatt positivt.

– Vi har fortsatt stöd av ekonomiska indikatorer, framför allt från industrin. Starten på rapportsäsongen har också inletts positivt med ett par omvända vinstvarningar och Sandviks rapport som bådar gott för de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen. Slutligen har vi även fokus på nya stimulanser från USA som adderar till den positiva synen på marknaden. Än så länge väger den positiva vågskålen över och vaccinutrullningen ger investerare hopp om att man kan se förbi de negativa nyheterna kring virus och nedstängningar, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Bankerna var först ut att rapportera i USA och räntenettot pressas av lågräntemiljön. Å andra sidan minskade de sina reserveringar för kreditförluster, vilket är en glädjande signal ur ett konjunkturperspektiv. Swedbank ska en extrastämma för att besluta om utdelning för 2019-års resultat, kanske blir det startskottet för mer bankutdelningar.


– Rapportsäsongen har startat stabilt både i Sverige och USA överlag. För svenska del ser vi en viss motvind från en starkare krona men i övrigt ser de första rapporterna bra ut. Marknaden har dock delvis förväntat sig detta och tagit ut en del av uppgångarna i förväg. Detta har lett till mer försiktiga reaktioner på rapporterna, säger Karl Hedberg.

Gummibandet är hårt spänt på börsen med nya rekordnoteringar, trots nya nedstängningar och restriktioner. Även om risken för rekyl är överhängande, finns intressanta case på börsen.

– Givet att värderingen på många aktier har kommit upp en hel del så tycker jag den mest intressanta exponeringen är mot bolag med en hög förväntad tillväxt från förvärv. De bolagen kan motivera en högre värdering. De kommer i takt med att förvärv adderas att få en successivt lägre värdering när vinstförväntningarna justeras upp när förvärven läggs in i estimaten, säger Karl Hedberg

Hållpunkter i veckan

Rapportsäsongen är i fokus i såväl Sverige som USA. Flera av de stora tongivande amerikanska tech-bolagen visar korten i veckan med Microsoft på tisdag samt Apple och Tesla på onsdag. I Sverige presenterar Epiroc och Autoliv sina resultat på tisdag samt Essity och SEB på onsdag. Fredag blir en rapporttung dag då börsjättarna Atlas Copco, H&M, Ericsson och Telia lämnar sina bokslut.

På makrofronten är Feds räntebesked på onsdag mest intressant, även om förväntningarna är att politiken ligger fast. I Sverige väntar på torsdag KI:s konjunkturbarometer för januari och bland annat detaljhandelssiffror för konsumtionstunga december månad.

Aktiecase

Kycklingproducenten Scandi Standard har trots övertygande strukturella tillväxtutsikter och motståndskraft under pandemin, underpresterat på Stockholmsbörsen. Bolaget har uppvisat en årlig organisk tillväxt på mer än 8 procent de senaste fem åren, vilket överstiger marknadstillväxten. Scandi Standard är dessutom en potentiell hållbarhetsvinnare, givet kycklingens låga klimatpåverkan som livsmedel. Aktien värderas till låga multiplar och vi ser en uppsida på cirka 25 procent till vår riktkurs, motsvarande en relativt modest EV/EBITA-multipel på 13,5 gånger.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under förra veckan noterade OMXS30-index ett högsta värde på 1996,44, det vill säga knappt fyra indexpunkter eller 0,2 procent från målområdet som vi har navigerat efter sedan i november. Nästa motståndsområde, om 2000-nivån passeras, möter vid cirka 2030/2060-området, det vill säga motståndet i den uppåtgående trendkanalen (se diagram nedan).

Men vi vet emellertid att index är överköpt efter en uppgång med nästan åtta procent på en månad. I diagrammet nedan ser vi att index har rekylerat vid de senaste tillfällena när RSI noterades på ungefär samma nivå som nu. Men det är också viktigt att konstatera att varje rekyl följdes av en ny högre topp. Om det tidigare mönstret ska följas borde vi alltså få en rekyl som ska följas av en ny högre topp. Om vi inte får en rekyl och RSI istället passerar motståndsområdet så skulle detta å andra sidan vara ett intressant nytt beteende.  

OMXS-index är överköpt, men vi har inga formationer som visar några svagheter. En första svaghetssignal ges om index med tydlighet vänder ned under 1950. Om det skulle ske möter stöd vid cirka 1900 och därefter cirka 1835.  

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...