”Fortfarande starkt sentiment inför rapportperiod”

Rapportperioden inleds på torsdag för svensk räkning. Aktiemarknaden söker viktiga ledtrådar om konjunktur, vinstutveckling och utdelningsnivå enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. Enligt den tekniska analysen är OMXS30-index kortsiktigt överköpt då RSI-indikatorn har noterats på nivåer som tidigare har lett till kortsiktiga rekyler och därefter nya högre toppar, vilket är huvudscenariot. Veckans aktiecase kombinerar hög vinsttillväxt, attraktiv värdering och en konjunkturokänslig verksamhet.

 

De globala börserna har rekylerat något den senaste veckan. Vinsthemtagningarna i slutet av veckan i USA triggades av svag detaljhandel och dämpade intryck av de första rapporterande bolagen, inom banksektorn. Den tidigare ränteuppgången avbröts och rekylerade. Börsveckan inleds med stängda USA-börser (helgdag) och en stigande Stockholmsbörs.

– I det korta perspektivet är det framför allt bolagsnyheter och förväntningar på den stundande rapportsäsongen som styr investerarhumöret. Vi har sett en del positiva vinstvarningar som indikerar att även Q4 har varit ett kvartal med förbättrad efterfrågan hos företagen, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Bostadsutvecklaren Bonava och kökstillverkaren Nobia tillhör gruppen av bolag som på måndagen har lämnat ett positiv förhandsbesked för det fjärde kvartalet. Båda aktierna hamnade högt upp på vinnarlistan. Sandvik drar igång den svenska rapportsäsongen på torsdag.

– Jag tror att vi kommer få se överlag bra rapporter i Q4, då efterfrågan bör ha fortsatt återhämta sig i linje med trenden från Q3.  Bolagen har haft fortsatt fokus på kostnadsbesparingar och i takt med att efterfrågan kommer tillbaka bör resultaten fortsätta att återhämta sig i snabb takt. Min bedömning är att vi kommer se många bolag som guidar för att ta igen en del av den missade utdelningen från förra året i form av extrautdelningar. Många bolag har starka balansräkningar och i den mån de inte siktar på att använda detta för förvärv så vill man gärna skifta ut överskottskapital till aktieägarna, säger Karl Hedberg.

Som vanligt står bolagens framtidsutsikter högt i kurs. Guidningarna för kommande kvartal och hur bolagen påverkas av coronavirusets spridning i andra vågen är högintressant.

– Jag tror utsikterna överlag kommer vara positiva och att de negativa effekterna från nya nedstängningar i december och januari kommer påverka i mindre utsträckning än vad vi såg under våren, säger Karl Hedberg

Den underliggande styrkan på Stockholmsbörsen ser ut att vara intakt. Inte minst de stora kursrörelserna som följer på analytikernas rekommendations- och riktkursförändringar bekräftar börssentimentet.

– Jag tycker fortfarande det starka börssentimentet ser ut att hålla sig kvar. Vi står precis inför en ny rapportsäsong med den osäkerhet det kan skapa men det har inte lockat fram säljare i någon större omfattning. Det talar för att sentimentet fortfarande är starkt, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Rapportsäsongen är igång i USA med en sedvanlig koncentration av rapporterande banker initialt. På tisdag får vi en första avstämning hur det går för tillväxtbolagen då streamingjätten Netflix rapporterar. På torsdag väntar IBM och chiptillverkaren Intel. Den svenska rapportsäsongen drar officiellt igång på torsdag med Sandvik och Avanza.

Det alla har ögonen på innevarande vecka är att Joe Biden svärs in som ny president i USA och hans politik för att få de ekonomiska hjulen att snurra snabbare. Räntebesked från centralbankerna i Japan, Norge och ECB på torsdag ger ytterligare pusselbitar till sentimentet på aktiemarknaden.

Aktiecase

Den snabbväxande läkemedelsjätten Astrazeneca har haft en svag utveckling på börsen det senaste året, påverkad av bland annat en oro för sänkta läkemedelspriser i USA, en svag dollar samt en tappad ledartröja inom vaccinutvecklingen för Covid-19. Bolaget är dock inne i en accelererande tillväxtfas där bolaget kommer växa organiskt med mer än 10 procent per år fram till 2025, dessutom med en expanderande lönsamhet. Det är unikt bland de stora läkemedelsbolagen och innebär ungefär den dubbla tillväxttakten relativt sektorn. Med nuvarande P/E-tal 19 för 2021 är aktien attraktivt värderad, givet den höga vinsttillväxten.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30-index har påbörjat en rekyl och ett första stöd möter vid cirka 1950 följt av 1900. Kortsiktigt är index överköpt då RSI-indikatorn har noterats på nivåer som tidigare har lett till kortsiktiga rekyler och därefter nya högre toppar, vilket är huvudscenariot.

 

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...