”För tidigt för en bred rotation tillbaka mot tillväxtaktier”

Den starka rapportperioden har inte orkat lyfta börserna förbi de nyligen noterade rekordnivåerna. Rapportsäsongen ger dock stöd åt börsen i form av fortsatta vinstupprevideringar. Ränteuppgången riskerar ta ny fart, vilket talar för värdebolag. Veckans aktiecase är ett cykliskt bolag som har fått omotiverat mycket stryk efter rapporten.

Stockholmsbörsen, USA-börserna och ett antal andra internationella börser handlas marginellt lägre än de all time high som nyligen har noterats, trots starka rapporter och fortsatta vinstupprevideringar. Marknaden står och väger om kraften i återhämtningen och risken för att inflationen ska rusa iväg, och därmed en förändrad penningpolitik från centralbankerna med stigande räntor. 2021 har därför präglats av sektorrotationen mot värdeaktier och cykliska bolag, där investerare har sålt av tillväxtaktier.

– Det mesta pekar fortsatt på att värdebolag kommer vara det segment som kommer leda ett tag till. Den snabba ränteuppgången har tagit en paus men jag räknar med att vi kommer se nya perioder av stigande räntor under kommande månader. Det kommer sätta press på tillväxtaktier och fortsätta stödja värdebolag, säger Karl Hedberg, aktiechef Carnegie Private Banking.

Det gäller dock att vara selektiv inom båda segmenten. Givet de stora uppgångarna i början på året så bedömer Karl Hedberg att det finns en del värdebolag som kommer att ha svårt att fortsätta leverera.

– I en hel del fall har vi dock sett uppreviderade vinstförväntningar samtidigt som aktiekurserna har backat i samband med rapporterna. Där tror jag vi kommer se störst potential bland värdebolagen. Även om det är för tidigt att tro att vi kommer ha en bred rotation tillbaka mot tillväxt så finns det redan nu intressanta bolag även där att plocka upp. Här blir det dock viktigt återigen att vara selektiv och välja de bolag som har rätt egenskaper. 

Rapportsäsongen för årets första kvartal på Stockholmsbörsen kan redan nu summeras som betydligt bättre än förväntat. Även de internationella börserna har haft en positiv rapportperiod, inte minst i USA där skillnaden mellan förväntningarna och utfall är de största på knappt 30 år för bolagen i S&P 500. Kursreaktionerna har dock varit relativt ljumma, trots betydligt bättre resultat än väntat.

– Jag tycker att rapportperioden för de större bolagen kan sammanfattas som en solid rapportperiod. Vi får fortsatt bekräftelse på att vi har en god efterfrågan och en fortsatt stark återhämtning i ekonomin. De flesta bolagen har dessutom lyckats parera kostnadsökningar och komponentbrister på ett bra sätt. Jag tror att vi i förlängningen kommer se på de cykliska bolagen som mer motståndskraftiga och mer snabbfotade med att reducera kostnader. Det tror jag leder till att marknaden kommer vara benägen att åsätta dem en högre värdering än vad man har gjort historiskt.

Vad talar för en börsrekyl i närtid?

– Jag tror det är för tidigt att utesluta en kortsiktig rekyl nu efter rapporterna. Nyhetsflödet blir överlag tunnare ett tag, utdelningssäsongen börjar gå mot sitt slut och vi går in i en säsongsmässigt svagare period över sommaren. Jag tycker att en sådan eventuell rekyl är ett bra tillfälle att köpa in sig i marknaden om man sålt av inför rapporterna, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden är redan en bra bit in i andra halvlek och den här veckan domineras av små- och medelstora bolag. I den gruppen hittar vi Ambea (tisdag), Lindab (onsdag), Karnov (onsdag), Instalco (torsdag), Scandi Standard (fredag), Boozt (fredag) och K-Fastigheter (Boozt). Bland storbolagen rapporterar Peab, Loomis, SBB och Securitas.

På makrofronten hamnar ett antal tillväxtindikatorer i fokus med PMI för tjänstesektorn i Sverige, Tyskland, EMU och USA som mest intressant. Huvudnumret för svensk räkning är den årliga öppna utfrågningen av Riksbankens direktion i riksdagens finansutskott på tisdag. Hur påverkar kraftigt stigande tillgångspriser, inte minst bopriserna, penningpolitiken? Den stora uppgången i KI:s barometer förra veckan indikerar dessutom en snabbare återhämtning än väntat, vilket kan bekräftas med bland produktions- och industriordersiffrorna på onsdag. Amerikansk sysselsättning är fortfarande lägre än före pandemin men återhämtningen i amerikansk ekonomi är stark. På fredag presenteras sysselsättning och arbetslöshetssiffror för april.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Verkstadsbolaget SKF ser en fortsatt bred förbättring i efterfrågan. Det cykliska bolaget är idag ett bättre bolag än vid finanskrisen och står nu inför testet att upprätthålla lönsamheten i en svängig konjunkturmiljö. Om verkstadsbolaget lyckas etablera lönsamheten på en strukturellt högre nivå än historiskt bör det på sikt belönas med multipelexpansion och lägre sektorrabatt. Vi ser ett attraktivt köpläge efter den överdrivna kursrekylen efter rapporten. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 300 SEK, motsvarande EV/EBITA 13x prognosen för 2021. Det innebär 20 procent rabatt relativt den nordiska verkstadssektorn och i linje med SKF:s tioåriga historiska sektorrabatt.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under onsdagens handel i OMXS30 i förra veckan bildades en bearish engulfing-stapel. Den bildades inom ramen för den kortsiktiga konsolidering som vi har navigerat efter under den senaste veckan. Stödet i konsolideringen möter vid 2197 och motståndet vid 2285. Punkteras stödet vid 2197 möter nästa supportområde vid runt 2150 och skulle den nivån underskridas siktar vi på runt 2050-området. Vänder index istället upp och passerar motståndet möter nästa tekniska tak vid cirka 2340 till 2360, det vill säga vid motståndet i de två uppåtgående trendkanalerna. 

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här