Bästa starten sen 1987

Börsåret 2019 har fått en flygande start efter en mörk avslutning på 2018. Det amerikanska börsindexet S&P500 har haft sitt bästa januari på 30 år och stigit med 7,9 procent. Det var dessutom den enskilt bästa månaden för S&P500 sedan oktober 2015. S&P500 har sedan botten den 24 december stigit 15 procent. Även Stockholmsbörsen har haft en het börsmånad och klättrat med 7,6 procent i januari. Oljepriset har rusat i år och ett fat Brent-olja är 17 procent dyrare än vid årsskiftet.

Börsrusningen har triggats av en betydligt mer duvaktig ton från den amerikanska centralbanken Fed, som i princip kan sammanfattas som en u-sväng. På väldigt kort tid har synen från aktiemarknaden på framtida räntehöjningar ändrats radikalt. Nu diskonterar aktiemarknaden att sannolikheten för en sänkning är större än att det blir en sänkning. Marknadsräntorna har därför gått ner rejält, vilket ger stöd åt börsen.

Ett annat skäl till börsuppgången är att rapportsäsongen har utvecklats bättre än befarat. I USA har cirka 50 procent av bolagen rapporterat. Medianbolaget har uppvisat en vinsttillväxt (per aktie) som har varit 2,2 procent bättre än väntat, vilket dock är den lägst rapporterade avvikelsen på sju år. Flera av tech-bolagen har visat starka rapporter, till exempel Facebook och Netflix.

I Europa har endast drygt 20 procent av bolagen rapporterat där 60 procent har varit över förväntan. Lyxvaruimperiet LVMH och flera bolag i den europeiska hälsovårdssektorn har övertygat. I Sverige har hälften av bolagen rapporterat och på det stora hela väger det positiva över. Inte minst har verkstadsbolagen Volvo, Sandvik, Atlas Copco och SKF övertygat på såväl omsättning- som vinsttillväxt. Störst positiva rapportreaktioner har Getinge, Essity och Electrolux, där den senare meddelade att de avser knoppa av affärsområdet Professionella Produkter. På minussidan finns byggbolaget NCC och klädjätten H&M som rapporterat sämre än väntat.