Banksektorn visar fortsatt styrka

Riskaptiten är fortsatt hög på världens börser. Viss dämpad oro kring coronaviruset givet att antalet nya fall fortsätter att vara lägre än de högsta noteringarna förra veckan. Starka sysselsättningssiffror och bra rapportperiod överlag ger stöd. Ökad optimism kring den svenska banksektorn efter rapporterna.

Börs

Det är fortsatt optimism bland investerare och oron kring coronaviruset minskar. Antalet nya fall av coronavirus är på lägre nivåer än de högsta noteringarna i förra veckan. Ett antal bolag har dock rapporterat om störningar i logistikkedjor, inte minst i Kina. Information om återstart av produktionen är positiva signaler för aktiemarknaden. På måndagen fick till exempel Foxconn, världens största kontrakttillverkare av elektronik och stor underleverantör till Apple, godkänt att starta produktion i vissa delar av Kina.

I fredags kom ånyo starka sysselsättningssiffror från den amerikanska arbetsmarknaden, med 220 000 nya jobb i januari. USA har nu haft ökande sysselsättning 112 månader i rad. Facit för Stockholmsbörsen förra veckan blev en uppgång med hela 3,7 procent, vilket var den bästa börsveckan sedan i höstas.

– Rapporterna har kommit in bra överlag. Att industribolag har guidat för svag efterfrågan inom vissa segment har varit relativt förväntat och har därmed inte vållat någon större oro, säger Karl Hedberg, aktiemäklare Carnegie Private Banking.

Rörelserna inom banksektorn sticker ut på sektornivå. Den senaste veckan har SHB och Nordea rapporterat över förväntan och aktierna har lyft 16 respektive 11 procent. Swedbank och SEB har klättrat 5 procent.

– Banksektorn har visat fortsatt styrka efter bra rapporter även i förra veckan. Cevians köp i Nordea ger ytterligare stöd och liksom den stundande utdelningssäsongen vilket även detta lockar in nya köpare, säger Karl Hedberg.

I veckan väntar en ny tung rapportvecka med flera av gamblingbolagen på onsdag, Boliden på torsdag och Astrazeneca på fredag . Internationellt väntar bland annat Daimler, Cisco, Barclays och Thyssen Krupp under veckan. Makrofokus är rapporter om inflation, detaljhandel och industriproduktion i USA. Nästa vecka väntar en del data från Asien med eventuella corona-effekter.

Gamingbolaget Embracer Group lyfte vi fram som förra veckans aktiecase i Veckans Viktigaste. Bolaget investerar kraftigt i spelutveckling och har en stark pipeline med nya titlar som på såväl kort som lång sikt adderar till den organiska tillväxten. Lägg även till potentialen i en fortsatt hög förvärvsaktivitet, givet bolagets framgångsrika förvärvshistorik. Vinsttillväxten övertygar och värderingen är attraktiv. Carnegie Analys rekommenderar Köp med riktkursen 95 SEK. Rapport den 19 februari.

Teknisk analys – kort sikt

Den senaste köpsignalen effektuerades i tisdags förra veckan då OMXS30 passerade motståndet vid 1834. Det matematiska prisobjektivet indikerar en uppgång till 1900. Vad vi inte vill se nu är en snabb och kraftfull vändning ned in i konsolideringen igen, det vill säga under 1834.

Index på lång sikt noteras i en upptrend där vi har en bra bit kvar till målområdet 2000-2170.

 

 


 

Makro

Stark makro i USA

USA:s ekonomi visar styrka. Industribarometern steg oväntat mycket och pekar nu mot viss expansion. Tjänstebarometern vände upp mer tydligt. Arbetsmarknaden är urstark med hög takt i nya jobb.

Fed-chefen Powell frågas ut i Kongressen denna vecka (Humphrey-Hawkins Testimony). Vid senaste Fed-mötet nämndes corona som en nedsiderisk.

Svag makro i Europa

Europas makrosiffror är oväntat svaga. Tysk industriproduktion föll 7 procent och orderingången är den svagaste på ett decennium. Även i Frankrike föll produktionen med 3 procent. Svagast är trenden inom tyska investeringsvaror, medan insatsvaror visar en viss förbättring vilket oftast sker när för stora lager normaliserats.

 

Corona – börsen lättad, men råvaror faller

Stora delar av Kinas ekonomi och industri är nu stängd. Allt fler bolag påtalar störningar i produktion och leveranskedjor. Vi noterar också att både oljepriset och kopparpriset fortsätter falla trots ökad riskaptit på aktiemarknaderna.

– Coronaviruset är nu värre än sars 2002/03, men spridningstakten ser ut att avta vilket gläder börserna. Vi anser att fokus bör vara på karantänbesluten och dess ekonomiska effekter – och estimaten stiger fortfarande, säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

 


Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...