”Man ska snarare köpa inför rapportperioden än sälja”

Ökad riskaptit och stigande börser präglar inledningen av veckan. En potentiellt snabbt tillfrisknande Donald Trump och positiva vinstvarningar ger stöd åt börssentimentet och Stockholmsbörsen, som är nära historiska rekordnivåer. Rapportperioden närmar sig och Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ser överraskningspotential och köpläge. Den tekniska analysen visar att OMXS30 noteras i en uppåtgående trend med stegvis högre bottnar och toppar.

Börsveckan inledde i dur och tog därmed revansch från fredagen, då beskedet om att Donald Trump var konstaterat Covid-19-smittad sänkte börserna. Riskaptiten återvände dock redan under helgen, då läkare meddelade att presidenten eventuellt kan skrivas ut från sjukhuset redan på måndagen. På Stockholmsbörsen bidrog även måndagens positiva vinstvarningar från fettbolaget AAK och plastkomponentbolaget Hexpol till den optimistiska tonen på börsen. Sedan tidigare har bland annat Husqvarna, Electrolux, Sweco, Bufab och Bilia aviserat bättre tredje kvartal än väntat.

– Börssentimentet känns fortfarande starkt. Den negativa reaktionen i samband med Trump-nyheten i fredags blev kortvarig. Historiskt så har den här typen av nyheter inte fått så stort genomslag på börsutvecklingen och det kommer det sannolikt inte få den här gången heller, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Även om återhämtningen fortsätter, har makrodata den senaste tiden inte riktigt levt upp till marknadens förväntningar. Exempelvis fredagens sysselsättningssiffra från USA och måndagens tjänste-PMI i Sverige, som backade för första gången sen i april. Stockholmsbörsen är dock nära all time high och visar relativ styrka jämfört med till exempel de amerikanska börserna, som har rekylerat den senaste månaden.

– Att vi nu ser en svensk aktiemarknad som är starkare än den amerikanska tror jag man ska se mer i skenet att vi inte har hängt med i den amerikanska uppgången under sommaren. Under sommaren hade vi en krona som stärktes en hel del mot dollarn vilket var negativt för vår exporttunga aktiemarknad. I ett lite längre perspektiv så tror jag vi kommer se samma utveckling på både den svenska och den amerikanska marknaden. Givet det starka börssentiment vi har haft så får det mig att tro att vi kommer se ett slut på den amerikanska rekylen och att marknaderna fortsätter uppåt under slutet på året.

Nästa viktiga vägledning väntar i rapportperioden, som närmar sig med stormsteg. Bland storbolagen inleder verkstadsbolaget Sandvik fredagen den 16 oktober. Först ut är dock några av investmentbolagen, som Industrivärden, Öresund, Creades och Kinnevik.

– En slutsats man kan dra är att många bolag har haft en fortsatt god återhämtning i efterfrågan och att man samtidigt har varit aktiv med att reducera kostnader. Det gör att resultaten kan överraska åt det positiva hållet.  Vi har sett en hel del omvända vinstvarningar som tyder på detta. Jag tror att man snarare ska köpa inför rapportperioden än sälja, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Makroveckan är relativt tunn. Marknaden inväntar onsdagens protokoll från Federal Reserves FOMC-möte den 16 september, som eventuellt kan ge nya ledtrådar om policyn framöver. Temperaturmätare för industrin väntar i form av industriorder och produktion för Sverige, Storbritannien och euroländerna. Dessutom publiceras statistik över bopriserna i Sverige i september, som ser ut att ha fortsatt stiga på bred front.

Aktiecase

Det snabbväxande handelsbolaget Bufab har visat god motståndskraft och aktien är nu tillbaka på samma nivå som före krisen, med stöd av den pågående återhämtningen för tillverkningsindustrin. Med låga fasta kostnader och en snabbfotad företagsledning har rörelseresultatet för det första halvåret bibehållits. Med full effekt från åtgärdsprogrammet är utsikterna goda att rörelsemarginalen förbättras nästa år. Tillväxthistoriken är övertygande med i genomsnitt 15 procent per år de senaste fem åren. Bolagets outsourcingerbjudande är dessutom mer relevant än någonsin givet logistikutmaningarna som har drabbat tillverkande bolag under pandemin. Dagens värdering är attraktiv och med en stor rabatt relativt svenska serieförvärvande handelsbolag.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt
OMXS30 noteras i en uppåtgående trend med stegvis högre bottnar och toppar där nästa motstånd möter vid 1847. Om den nivån passeras fortsätter det positiva mönstret och är siktet på 1900-nivån.

En första indikation på ett nytt beteende i detta positiva mönster får vi om index vänder ned under stödområdet mellan 1740 och 1760. Detta skulle i så fall indikera att vi får en ny lägre botten. Stöd därefter möter då vid 1690/1700 där bland annat 200-dagars medeltal möter.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...