”Börja titta på banksektorn redan nu”

Börssentimentet är fortsatt starkt. Tech-sektorn har rekylerat i USA men andra sektorer knackar på dörren för att leda börsen vidare. Carnegie Private Bankings aktiemäklare Karl Hedberg ser förnyat intresse i flera sektorer, inte minst drivet av ett successivt ökat fokus på utdelningspotentialen inför nästa år. Transaktionsmarknaden blir allt hetare och det finns flera uppköpskandidater på Stockholmsbörsen. I den tekniska analysen fick vi en köpsignal i OMXS30 förra veckan.

Stockholmsbörsen inledde veckan på plus och fortsatte därmed den positiva trenden från förra veckan. Amerikanska börser rekylerade förra veckan och tekniksektorn hade den värsta veckan sedan mars, med en nedgång om 4 procent.

– Än så länge så har rekylen begränsat sig till amerikanska tech-aktier och jag tror att övriga sektorer kommer klara sig bättre eftersom vi inte har sett samma extrema uppgångar där, säger Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.

Även på Stockholmsbörsen har tech-sektorn delvis pausat. Nya sektorer har hamnat i fokus som har drivit på börsen uppåt och utmanat motståndsnivåer.

– Vi har sett styrka i sektorer som tidigare inte har hängt med i uppgången. Tydligast har det varit i fastighetssektorn men även bygg- och banksektorn har börjat visa tecken på att ta fart. Av dessa har fastighetssektorn varit starkast men än så länge har vi inte sett motsvarande styrka bland europeiska fastighetsbolag. Det skulle kunna tala för att vi får se en kort rekyl innan uppgången fortsätter, säger Karl Hedberg.

Utdelningspotentialen i banksektorn bör successivt hamna mer i fokus under hösten när vi lite smått börjar närma oss slutet på året, enligt Karl Hedberg.

– Bankerna är överkapitaliserade och kommer så fort som de får möjlighet att vilja skifta ut överflödigt kapital till aktieägarna. För investerare som vill ha hög direktavkastning så tycker jag man ska börja titta på banksektorn redan nu.

Huruvida rekylen i tech-sektorn har övergått i en sektorrotation är för tidigt att säga.

– Marknadens stora köpintresse i tech-bolag har varit både långt och starkt och ett sånt beteende tror jag inte försvinner så snabbt. Jag tror att vi kommer se att köpare kommer tillbaka till tech-sektorn under hösten.

Temperaturen på världens kapitalmarknader har stigit rejält de senaste veckorna. Flera börsnoteringar stundar, närmast Readly på Stockholmsbörsen senare i veckan. I helgen kommunicerades två stora förvärv: amerikanska Nvidia förvärvar chipdesignern ARM för 350 miljarder SEK och det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead köper Immunomedics för 180 miljarder SEK.

– Jag tror att vi kommer se en mängd transaktioner nu under hösten som blev inställda i våras. Där kommer vi se både utköp och börsnoteringar. Gileads förvärv kan ge ytterligare skjuts till svenska bioteknikaktier. Där finns det ett antal bolag som vi bedömer är tänkbara uppköpskandidater.

Börssentimentet är fortsatt starkt och Karl Hedberg bedömer att det finns goda förutsättningar att utmana Stockholmsbörsens all time high från i februari. Det finns dock vissa risker mot detta scenario.

– De två risker som jag tycker sticker ut mest är att tech-rekylen fortsätter och blir så stor att den osäkerheten sprider sig till andra sektorer. Det andra området som jag tycker är viktigt att bevaka är virusspridningen. Där har vi nu sett att vi på många håll är tillbaka på höga spridningsnivåer liknande dem i mars av både nya konstaterade fall men även antal fall som kräver intensivvård. Det indikerar att det inte bara är en effekt av utökad testkapacitet. Risken mot börsen skulle vara att vi börjar se nya nedstängningar i spåren av detta.

Hållpunkter i veckan

På bolagsfronten är tisdagens försäljningssiffror för H&M:s tredje kvartal (juni-augusti) mest intressant. Coronakrisen har satt djupa spår i detaljhandeln, framförallt för butikstunga kedjor som H&M. Största konkurrenten Inditex lämnar halvårsrapport på onsdagen.

Bland viktiga makronyheter i veckan väntar flera besked från de stora centralbankerna. USA:s centralbank (Fed) lämnar penningpolitiskt beslut på onsdag. Varken sänkning eller höjning är på tapeten. Den japanska centralbanken samt Bank of England lämnar sitt räntebeslut på torsdag. Från USA får vi även nyanmälda arbetslösa och Philadelphia Feds Index över aktiviteten i tillverkningsindustrin på torsdagen. Bilförsäljningen i Västeuropa i juli och augusti presenteras också på torsdag och

Aktiecase

Gamingbolaget Stillfront har via en övertygande organisk tillväxt och framgångsrik förvärvshistorik snabbt vuxit fram som ett av de största bolagen i sin sektor på Stockholmsbörsen. Coronakrisen har lett till en accelererad spelaktivitet i alla regioner samt ett ökat antal betalande användare för gamingbolaget. Den positiva påverkan fortsätter, men med mer normaliserat mönster under andra halvåret. Förvärvstempot är högt och balansräkningen möjliggör betydande förvärv. Triggers för aktiekursen i närtid är bland annat nya förvärv samt kapitalmarknadsdagen den 22 september, där nya långsiktiga finansiella mål potentiellt kan kommuniceras.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I onsdags förra veckan fick vi för första gången sedan i februari en stängning över indexnivån 1800 och detta skedde dessutom med en stark stapel och en stigande omsättning. Därmed effektuerades en köpsignal med ett målområde vid cirka 1900 (se diagram).

För att den här signalen ska bli framgångsrik krävs sannolikt att omvärlden samarbetar. Exempelvis att Eurostoxx 600 bekräftar, det villsäga också effektuerar en köpsignal ur sin konsolidering (se diagram nedan).

Effektueras köpsignalen i Eurostoxx 600 kommer det sannolikt att leda till en fortsatt uppgång under ett antal veckor eller till och med ett antal månader. Om vi istället får ett genombrott på nedsidan kan det vara en indikation på en ökad oro som självklart också kan påverka Stockholmsbörsen. Negativt är om index under någon av de kommande dagarna vänder ned under 1800 igen med en stor stapel och en stigande omsättning. Detta skulle i så fall kunna vara en indikation på en falsk köpsignal. Men fram till dess att det sker navigerar vi efter en fortsatt uppgång mot gamla all time high-nivån vid 1900. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...