”Tydligt att vi har ett fortsatt positivt tolkningsföreträde på börsen”

Det heta börsklimatet har skruvats upp ytterligare efter ett antal nya affärer på Stockholmsbörsen och globalt. Ett uppdämt M&A-behov och mycket likviditet på marknaden är viktiga drivkrafter enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. Vaccingodkännande i USA överbryggar kortsiktig oro kring smittspridning i nuläget. I vassen lurar dock en hård brexit. I fredags punkterades dessutom det tekniska stödet vid 1897 och därmed annullerades de två kortsiktiga köpsignaler som bildades under tisdagen i förra veckan.

Det allt hetare M&A-klimatet på marknaden skruvades upp ytterligare en nivå under helgen och måndagen. En rad transaktioner, stora som små, kommunicerades till aktiemarknaden. Störst är Astrazenecas bud värt 39 miljarder dollar på Alexion, ett amerikanskt specialistläkemedelsbolag inom immunonkologi med fokus på sällsynta sjukdomar.

– Vi har fått ett riktigt budfyrverkeri årets sista veckor. Det har förts väldigt många diskussioner om uppköp på olika håll den senaste tiden och när året nu börjar ta slut så vill man stänga de här affärerna. Det bekräftar också att investerare är optimistiska om att pandemin har ett slut under nästa år och att man kan se förbi de negativa effekterna som vi har just nu, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Bland M&A-aktiviteterna på måndagen märks även EQT:s kontantbud på kontraktstillverkaren Recipharm, Latours bud på radiostyrningsbolaget Allgon och ett konsortium som vill förvärva bilbarnstolsbolaget Axkid. Dessutom genomförde Karnov, Instalco och BHG tilläggsförvärv. I Europa höjde speljätten Electronic Arts budet på Codemasters, där Take-Two Interactive sedan tidigare lagt ett bud.

– Det finns enormt mycket likviditet i marknaden och det har gjort att bland annat många Private Equity-bolag har välfyllda kassor som ska sättas i arbete. Det i kombination med positiva vaccinnyheter gör att man kan börja räkna på ett normalt scenario igen, vilket gör att man vågar genomföra dessa affärer nu. Denna typ av affärer pausades under våren och kommer med eftersläpning nu.

Mycket talar för att M&A-aktiviteterna fortsätter på kort sikt.

– Jag tror att vi kommer se fler uppköp på börsen och det kommer vara i ett flertal branscher. En bransch som jag dock tror kommer ha fler uppköpskandidater än andra är hälsovårdssektorn. Här finns det många spännande bolag, bland annat har vi tidigare lyft fram bolag som Oncopeptides och Calliditas, som ligger nära kommersialisering av sina produkter.

Pfizers vaccin blev formellt godkänt i USA i fredags och stöttar det positiva börssentimentet. Samtidigt är antal smittade i USA på den högsta nivån hittills. Även Tyskland har trappat upp sina åtgärder rejält och stänger butiker och skolor kommande fyra veckor. Konjunktursignalerna fortsätter dock att peka på återhämtning, inte minst oljepriset som förra veckan klättrade över 50 dollar per fat för första gången sen i mars. Ett orosmoln är en hård brexit.

– I andra vågskålen kan vi dock lägga osäkerhet kring Brexit frågan som jag tror att investerare delvis har lagt åt sidan tidigare under höstens starka aktiemarknad. Nu när vi åter börjar närma oss en deadline utan avtal så blir det på nytt tydligt att vi har ett fortsatt positivt tolkningsföreträde på börsen. Marknaden har räknat med att man kommer överens alternativt på nytt förlänger deadline. Om vi skulle komma till en punkt där man inte är överens och ett avtalslöst utträde är ett faktum, så tror jag inte marknaden har prisat in det scenariot fullt ut. Det är en risk på nedsidan, säger Karl Hedberg. 

Hållpunkter i veckan

För svensk räkning är statistikagendan relativt tunn innevarande vecka. Arbetslöshetssiffrorna har överraskat positivt, på torsdag presenteras novemberstatistiken. Konjunkturinstitutet presenterar sin extramätning på tisdag och lämnar en ny prognos för svensk ekonomi på torsdag.

Preliminära inköpschefsindex lämnas på onsdag. Ifo-institutets månadsbarometer brukar betraktas som Tysklands viktigaste konjunkturindikator. I november backade indexet jämfört med månaden före, särskilt delindex över utsikterna det närmaste halvåret. Ifo-index för december presenteras på fredag.

Aktiecase

Det forskningsbaserade läkemedelsbolaget Camurus befinner sig i ett starkt operativt momentum med läkemedel i kommersiell fas i Europa och Australien. Bolaget har vid flera tillfällen i år höjt prognosen för produktförsäljning och omsättning. Vår bedömning är att läkemedelsbolaget blir lönsamt andra halvåret 2021. Kortsiktigt har aktien åkt på stryk efter det negativa FDA-beskedet i början av december, där kvalitetsbrister hos den amerikanske kontraktstillverkaren hindrade ett slutgiltigt marknadsgodkännande av produkten. Det är ett tillfälligt bakslag, då Camurus redan har fått ett så kallat tentativt godkännande för läkemedlet Brixadi. Ett antagande om en försening på tolv månader innebär dock en minskning av det motiverade värdet på endast 3 procent. Med andra ord är kursnedgången överdriven, vilket har skapat ett attraktivt köpläge.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under fredagens handel punkterades stödet vid 1897 och därmed annullerades de två kortsiktiga köpsignaler som bildades under tisdagen i förra veckan. Nästa stöd möter vid cirka 1860. Varför? Jo, av två anledningar. För det första var det ju 1860 som var det viktiga motståndet vi bevakade under hösten. Den 9 november bröt index nämligen upp över 1860 och effektuerade en köpsignal och nu fungerar 1860 som stöd. En annan variabel är att 50-dagars medeltal möter vid just 1860.

I diagrammet ser vi i prisgrafen två medeltal, nämligen 200-dagars medeltal i rött och 50-dagars i blått. Under perioden maj till oktober vände index upp nästan exakt vid 50-dagars medeltal vid varje tillfälle (se svarta pilar). I slutet på oktober punkterades emellertid 50-dagars medeltal varpå index föll till 200-dagars medeltal och vände upp (se röd pil). Efter tangeringen av 200-dagars medeltal vid 1700-nivån vände alltså index upp kraftigt. På nedsidan bevakar vi alltså 1860-nivån och skulle den nivån underskridas möter stöd vid den uppåtgående trendlinjen vid strax under 1800 följt av 200-dagars vid cirka 1700.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...