Astrazeneca – redo för skördetid

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astrazeneca har utvecklats starkt på börsen. Efter flera år av fallande intäkter och vinster i kölvattnet av en rad patentutgångar och en skral forskningsportfölj, vädrar aktiemarknaden nu åter tillväxt i läkemedelsjätten från och med 2019. Aktien har stigit med 40 procent det senaste året och nyligen passerat börsvärdet 1 000 miljarder SEK.

Pascal Soriot har sedan han tillträdde vd-rollen 2012 städat, renodlat och byggt ut forskningsportföljen för att skapa tillväxt. Idag fokuserar Astrazeneca på tre sjukdomstyper – cancer, sjukdomar i andningsvägarna samt hjärt- och kärlsjukdomar. Bolaget pekar ut ett antal produkter med blockbuster-potential, det vill säga produkter som kan nå en försäljning på mer än 1 miljard USD per år. 

Förvärvsaktiviteten i läkemedelssektorn är hög. Bristol-Myers Squibb förvärvade Celgene för motsvarande 670 miljarder SEK i början av året. Astrazeneca har varit omgärdat av budrykten. Så sent som 2014 lade amerikanska Pfizer ett bud på Astrazeneca värt cirka 800 miljarder SEK, men budet avvisades av styrelsen. Det amerikanska investmentbolaget Blackrock är största ägare i Astrazeneca.

På risksidan finns bland annat amerikanska myndigheter som försöker pressa läkemedelsbolagens prissättning i USA samt en avtalslös brexit. För att mildra effekterna av den senare har Astrazeneca investerat 500 miljoner SEK i en parallell testverksamhet i Sverige för läkemedel för EU-marknaden.

Astrazeneca – skördetid väntar med accelererande tillväxt och operativ hävstång (Köp, riktkurs 916 SEK)

  • Onkologiförsäljningen överträffade återigen förväntningarna och växte med hela 61 procent i fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år, givet en fortsatt stark utveckling för produkterna Tagrisso, Imfinzi och Lynparza.
  • Carnegie Analys förväntar sig att tillväxten i Astrazeneca accelererar under 2019 samt når samma lönsamhetsnivå som industrin under 2020
  • Vår prognos för 2023 innebär en årlig genomsnittlig omsättningstillväxt på 9 procent och motsvarande 19 procent för vinsten per aktie (för det som bolaget kallar för kärnverksamheten, core EPS)
  • Carnegie Analys omsättningsprognos för 2023 är fortsatt 13-16 procent lägre än bolagets egen prognos, vilket innebär en potentiell uppsida i våra prognoser
  • Det finns även dolda värden i forskningsportföljen. Vi ser till exempel en attraktiv potential i roxadustat och förväntar nyheter under första halvåret 2019 kring övergripande resultat (pooled safety) om ansökan om registrering (USA)
  • Aktien värderas till attraktiva 12 gånger prognosen för vinsten per aktie för kärnverksamheten 2021 (core EPS)
  • Carnegie Analys rekommenderar köp med riktkursen 916 SEK

      Ovan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationen distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången den 14 februari kl. 18:36.

      Viktig information

      Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

      Potentiella intressekonflikter

      Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.

      Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.  

      Relaterade artiklar

      Mer bränsle i tanken
      Veckans aktiecase

      Mer bränsle i tanken

      Lastvagnskoncernen Volvo hanterar lägre volymer väl och försvarar den fina lönsamheten. Värderingen av aktien reflekterar...

      Växande värden i norr
      Veckans aktiecase

      Växande värden i norr

      Fastighetsbolaget NP3 kombinerar en fin historik med goda framtidsutsikter. Bolaget lär inte minst gynnas av...

      Säkrare kassaflöden
      Veckans aktiecase

      Säkrare kassaflöden

      Förvärvet av Stanley Security pressade Securitas-aktien i nästan två år. Men nu ebbar de negativa...