Nyhet

En ny räntefond med extra spets

Nu startar vi en ny fond - Carnegie Emerging Markets Corporate Bond. En räntefond för dig som vill minska risken i din aktiefondportfölj eller öka möjligheterna med ditt räntesparande.

1. Frågor och svar om nya fonden 
2. Reportage: Här växer nya "EM-Corpen"
3. Mikael Engvall och Mona Stenmark - förvaltarduon som rattar fonden 
4. Allt om fonden samlat i ett och samma dokument (PDF)
5. Faktablad 

Så här beskriver Hans Hedström, Carnegie Fonders vd, bakgrunden till den nya fonden:

Carnegie Fonder var i och med lanseringen av Carnegie Corporate Bond 2009 en av pionjärerna på den svenska fondmarknaden med en företagsobligationsfond.

Finanskrisen hade börjat leda till att bankerna reducerade sina balansräkningar, vilket tvingade företagen att hitta alternativa finansieringsvägar. Vi gjorde bedömningen att den då relativt outvecklade marknaden för företagsobligationer därför skulle växa.

Våra förväntningar har överträffats med råge.

Carnegie Corporate Bond är nu vår näst största fond och avkastningen har varit mycket konkurrenskraftig. Fonden belönas också med fem stjärnor av Morningstar. Det faktum att risken är lägre än för aktier och att annat räntesparande har haft svårt att ge bra avkastning har lockat många investerare till just företagsobligationer.

Vid starten 2009 var vårt räntekunnande ganska begränsat. Däremot hade vi god kunskap om företagen som emitterade obligationerna, kunskap som vi förvärvat under flera decennier av aktiv aktieförvaltning.

Att utgå från kunskapen om företagen har visat sig vara ett vinnande koncept. Under tiden har vi också skaffat oss riktigt bra räntekunskap.

Vid sidan av svenska och nordiska företag har vi god kunskap om många företag på emerging markets.

Vi har ju i nära 20 år varit aktiva aktieförvaltare på dessa framväxande marknader. Även på många emerging markets har en företagsobligationsmarknad vuxit fram. Vi tänker nu återigen ta på oss pionjär­rollen på den svenska fondmarknaden, denna gång genom att starta en fond som investerar i företagobligationer på emerging markets: Carnegie Emerging Markets Corporate Bond.

På dessa marknader går det att hitta många obligationer som ger betydligt bättre ränta än motsvarande nordiska. Risken är visserligen större, men vi tror att vi genom att använda samma angreppssätt som i Carnegie Corporate Bond – det vill säga utgå från vår kunskap om bolagen – ska kunna se till att göra risken till en möjlighet. Att vi nu dessutom redan från början har en bra räntekunskap gör läget ännu bättre.

Läs mer om Carnegie Emerging Markets Corporate Bond!

1. Frågor och svar om nya fonden 

2. Reportage: Här växer nya "EM-Corpen"

3. Mikael Engvall och Mona Stenmark - förvaltarduon som rattar fonden 

Hans Hedström

– VD Carnegie Fonder

© Copyright Carnegie Investment Bank AB 2016. Alla rättigheter är reserverade.