Tipsen från proffsen – så blir du en vinnare på tech-investeringar

Hitta fönster i bra bolag nära exit! Gå på event som detta! Leta utanför Stockholm! Slå er samman i nätverk!
Tipsen duggade tätt när Carnegie Private Banking och nyhetssajten Breakit.se i onsdags höll paneldebatt på ämnet hur du blir en vinnare på tech-investeringar 2017. 

Tung panel (från vänster): Breakit-medgrundaren Stefan Lundell, Lena Apler, investerare och grundare av Collector Bank, Thomas Baekkevold, tech-analytiker på Carnegie, Anette Nordvall, partner i Stockholms Affärsänglar STOAF, och investeraren Staffan Persson. Foto: Joakim Braun

I onsdags samlades ett hundratal investerare och entreprenörer på Carnegie för att mingla och lyssna på paneldebatt mellan tre tunga tech-investerare –  Staffan Persson, Lena Apler och Anette Nordvall – samt Carnegies tech-analytiker Thomas Baekkevold och Stefan Lundell, en av entreprenörerna bakom tech- och startup-nyhetssajen Breakit.

Övergripgande temat för dagen var hur man hittar och lyckas med investeringar i tech-bolag, och panelen överröste publiken med tips:  

– Åk utanför Stockholm, från Umeå till Helsingborg-Malmö. Det finns massa bra bolag och värderingarna är inte i närheten av vad de är i Stockholm, sa Lena Apler, som både investerar i fintech-bolag (financial technology) för Collector Banks räkning och privat.  

– Och så är det bra att vara runt på den här typen av event för då träffar man ju folk!

Staffan Persson, miljardär och ägare av Swedia Capital, med en bakgrund som investerare i bland annat Unibet, Neonet och Dibs, framhöll möjligheten att göra bra investeringar i bolag som är nära försäljning.

 – För ett startup tar det kanske tio år från start till att det verkligen värker ut. Ska man hitta fönster i privata investeringar ska man leta efter bra bolag som är nära IPO eller exit.

– Jag har gjort 150 investeringar, varav 25 varit riktigt bra. Med något undantag har alla haft flera nära döden-upplevelser då man behövt mer pengar och inte varit så kaxig. Ring upp bolagen och säg att du vill köpa aktier i dem! Och säg till din private banker att du gärna gör en pre-IPO.

Thomas Baekkevold, tech-analytiker på Carnegie, underströk strategin:  

– Att komma in i pre-IPO, private placements, med substansiell rabatt relativt nära en likviditetssituation som notering, är intressant. I sådana lägen ser vi inte så mycket institutionella pengar, utan mer privatpersoner.

Anette Nordberg, partner i investerarnätverket Stockholms Affärsänglar STOAF, framhöll universitetens inkubatorer som en inspirarionskälla till investeringsidéer:

– Där finns jättemycket innovation, och guldkorn att hitta utifrån den research som är gjord. Vi på Stockholm Affärsänglar investerar bland annat i med-tech. Det är en helt undervärderad marknad, vi är tacksamma att ingen annan vågar sig in.

Thomas Baekkevold föreslog att privata investerare gärna kan gå samman i informella eller formella nätverk – som just Anette Nordbergs Stockholm Affärsänglar.

– Dels får man fler uppspel och hjälp att sondera marknaden, dels kommer man upp i storlek. Ett nätverk som kan resa mer kapital på ett bräde är mer intressant än en enskild person.  

En annan fråga som diskuterades på scenen, under ledning av moderator Camilla Björkman, till vardags affärsutvecklingschef på Breakit, var hur mycket man som investerare ska fokusera på entreprenörernas personliga egenskaper kontra marknaden entreprenören approcherar.

Medan Anette Nordvall hellre tittar på marknad och teknik, och därför investerar i patent, är det i första hand entreprenörsteamet som gäller för Lena Apler:

– Teamet är avgörande – det måste vara kärlek i rummet. De kommer ha så mycket problem på vägen och det måste varat ett team som orkar med.

Hur ska entreprenören vara?

– Ha en galen glöd i blicken!  Och de ska älska det de gör – man blir inte bra på något man inte älskar. Och jag vill inte se att de bara vill åt ens pengar, då går jag direkt.

Staffan Persson tyckte att entreprenören gärna får vara besvärlig.

– Jag vill inte att de ska vika ner sig. Något som går igen hos bra entreprenörer jag jobbat med är att de varit ganska jobbiga.

Hur vet man vilket pris man ska betala för en startup-investeirng? Värdering är en svår fråga, menade panelen.

En lärdom jag dragit är att det här med värdering är mycket hittepå, i alla fall på den tidiga nivå jag befinner mig i, sa Breakit-entreprenören Stefan Lundell, som tagit in kapital i två omgångar.:

 Snabbhet kan vara en konkurrensfördel för investerare, som entreprenör vill man inte gå runt på stan och jaga pengar.

Thomas Baekkevold höll med om svårigheten med värderingen i ett tidigt bolagsskede. 

– Man får sitta ner tillsammans med entreprenören och borra siffror, pipeline och verkligen förstå. Vi som jobbar med bolag som har kommit lite längre använder oss mycket av peer-värdering att titta på jämförbara bolag  men svårt i tidiga lägen. 

Läs också: ”Entreprenörerna är sämre i dag”

 


Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts